Crna srijeda za SDA kadrove: Tužilaštvo BiH smatra da je Fadil Novalić bio šef udruženog kriminalnog poduhvata, a evo i zašto

0

Danas je u Sudu BiH održano još jedno saslušanje u predmetu Respiratori u kojem se sudi premijeru Fadilu Novaliću, ministrici finansija FBiH Jelki Milićević, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću vlasniku firme „Srebrena malina“.

Tužilac Džermin Pašić je na današnjem ročištu izvodio niz materijalnih dokaza s ciljem potkrepljivanja tvrdnje da je optuženi Fikret Hodžić sve vrijeme obavještavao prvooptuženog Fadila Novalića o procesu i detaljima nabavke respiratora iz Kine za potrebe Vlade FBiH.

KAKO SE ONO ODVIJA, VITEŽE?

Posebnu polemiku u sudnici između tužioca i odbrana izazvala je fotografija komunikacije između Hodžića i Novalića koja je nađena u mobitelu vlasnika Srebrene maline.

Radi se o komunikaciji od 14. i 15. aprila aprila prošle godine koja glasi:

“Premijeru, trebao bi mi Solak samo dati aneks ugovora zbog ove situacije oko promjene proizvođača i zbog kašnjenja koje nije do nas nego do pravila WHO iz minute u minutu da nebi kasnije imali problem. Da budemo posve čisti, a vjerujem da već ima onih koji ne žele da ovo bude ok”.

Novalić na ovo nije odgovorio, ali je nešto kasnije napisao: “Kako se ono odvija, viteže?”. Na to, Hodžić odgovara: “Dobro, nemojte se brinuti, ja sam obećao, a ugovor smo priveli kraju. Pisao sam Vam za aneks”. Sutradan dobija odgovor od premijera: “To je urađeno”.

Tužilac Pašić je naveo da je poruka pronađena u formi fotografije jer su optuženi brisali sadržaje iz mobitela da bi prikrili krivična djela.

Ovom prepiskom Tužilaštvo dokazuje da optuženi jesu zajedno koordinisali nabavku i da je Novalić bio upućen u detalje. Međutim, odbrana tvrdi da dokaz nije autentičan jer se iz fotografije ne može znati da je riječ o vjerodostojnoj Viber komunikaciji i da se iza naziva kontakta “Fadil Novalić” zaista nalazi njegov broj telefona.

Pašić je naglasio odgovornost Novalića kao vođe kriminalne grupe jer je Hodžić od njega tražio aneks ugovora prije nego se upustio u dalju nabavku medicinskih aparata.

RESPIRATORI VISOKO IZNAD PRAVE CIJENE

On je prezentirao i dalju komunikaciju između posrednika za nabavku respiratora iz Rijeke i Crne Gore.

Prikazano je i niz dokumenata kojim tužilac želi dokazati da su respiratori nabavljeni po daleko većoj cijeni od realne.

Novaliću i ostali kupili su respiratore po cijeni od 39.000 eura po komadu, a isti posrednici su za iste aparate plaćali isprva cijenu od 19.500 eura, a jedna faktura iznosila je i 11.000 dolara. Radilo se dakle po Pašićevim dokazima o količini od 200 respiratora koji su plaćeni duplo manje od ovih 100 koje je Hodžić nabavio.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here