Crna čokolada smanjuje srčane tegobe, pritisak i šećer u krvi

0

Mnoga su istraživanja već pokazala da tamna čokolada spada u grupu zdravih namirnica koje imaju i neke zdravstvene prednosti, a najnovija studija otkrila je da može podstaći i mršavljenje.

British Journal of Clinical Pharmacology tako navodi da čokolada utiče na neurotransmitere poput dopamina, serotonina i endorfina, a istraživanje sprovedeno na 14.000 odraslih osoba kaže da konzumacija tamne čokolade za 57 odsto smanjuje vjerovatnoću depresivnih epizoda.

Sirovi kakao je pun flavanola, za koje se vjeruje da poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju krvni pritisak i upale i smanjuju nivo holesterola.

Jedno je istraživanje tako pokazalo da umjerena konzumacija čokolade od tri reda čokolade mjesečno može za 13 odsto smanjiti rizik od zastoja srca.

Čokolada sadrži i kofein i teobromin, prirodne stimulanse, ali sadrži i šećer koji organizmu daje energiju što je još jedan razlog zašto je najzdravija crna čokolada koja u sebi nema dodanih šećera.

Studija objavljena prošle godine u časopisu Scientific Reports pokazala je da su zdrave odrasle osobe koje su konzumirale kakao bogat flavanolom bile bolje i u rješavanju raznih problemskih zadataka.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here