Beba od mame nasljeđuje veličinu stopala, a od tate ove dvije stvari..

0

Jedno od prvih pitanja koje se postavlja kada prinova stigne u porodicu je i na koga liči. To je uglavnom teško odrediti jer se geni, logično, miješaju, ali postoji par sitnica za koje se tačno zna da li potiču od mame ili tate. Evo i o čemu se radi.

Genetičari su rešili da istraživanjem konačno stave tačku na pitanja na koga bebica liči i došli su do sljedećih zaključaka:

Djevojčice od majki nasleđuju nožni palac i veličinu stopala, a od oca nos i uši.

Što se boje kože tiče, na nju utiče stotinak gena koji se miješaju, ali svijetli ljudi najčešće dobijaju djecu sa plavim ili zelenim očima.

Ukoliko jedan roditelji ima tamnu a drugi svijetlu kosu, dijete će najverovatnije biti tamnokoso. Ako jedan roditelj ima kovrdžavu kosu, i dijete će biti kovrdžavo.

Dominantni geni su: tamna koža, tamne oči, kovrdžava i tamna kosa, veliki nos, debele usne i široka brada, pa ako neko od roditelja ima bilo šta od toga, i dijete će imati. A slabi geni su svijetla i crvena, kao i ravna kosa, plave ili sive oči, svijetla koža.

Naravno, genetičari ističu da je ovo najvjerovatniji ishod miješanja gena, ali nije nemoguće i da se desi neko iznenađenje.