Alkohol deblja više i od brze hrane

0

Tim kanadskih istraživača objavio je rezultate istraživanja prema kojem tinejdžeri i mladi koji češće piju alkohol imaju znatno veće šanse da dobiju višak kilograma.

Novi podaci dolaze sa Univerziteta Waterloo u Ontariju, a testirali su srednjoškolce iz 89 škola koji su ispunili anonimne ankete.

Među pitanjima je bilo i koliko često piju alkohol. Čak 39 posto srednjoškolaca priznalo je da se bar jednom mjesečno napiju, što uključuje najmanje pet alkoholnih pića tokom izlaska, a 11 posto toliko popije najmanje jednom nedeljno. Sav taj alkohol preračunava se u dodatne kalorije, a slatka žestoka pića imaju više kalorija.

Zatim su na temelju podataka (kakav alkohol konzumiraju – pivo, vino, žestoka pića i šta jedu), izračunali prosječne kalorije, odnosno kilograme koje su mogli dobiti kao višak. Na primer, oni koji su se jednom sedmično napili od votke, godišnje bi uneli 57.000 kalorija više od onih koji nisu, što znači da su se udebljali do 7,5 kilograma.

Ovo je jedna od prvih studija koja se konkretno bavila gojaznošću i debljinom kod mladih, a koja je povezana s alkoholom. Jedno od petero američke djece i 30 posto kanadske je ili gojazno ili ima znatan višak kilograma. Ranija istraživanja bavila su se uglavnom time koliko dodaci i šećeri u svakodnevnoj ishrani utiču na gojaznost.