8 namirnica protiv bora

0

Ne morate trošitii velike svote novca na kozmetičke preparate protiv bora. Neka hrana može obrisati tragove godina s vašeg lica.

Borovnice

Voda, kreme na bazi retinola, izbjegavanje sunca kad je ono najjače i dobra ishrana najbolje kožu štite od preuranjenog starenja, slažu se dermatolozi. U dnevni jelovnik preporučuje se da se uvrste borovnice koje su osim za moždane vijuge dobre i za kožu. One su bogate polifenolom, antioksidansima koji čuvaju elastičnost kože, podstiču proizvodnju kolagena i ublažavaju bore.

Losos

On je bogat omega-3 masnim kiselinama koje sprečavaju crvenilo i natečenost kao i isušivanje kože. Suha koža lakše puca zbog čega se i bore pojave prije vremena. Preporučuje se konzumiranje lososa najmanje dva puta nedeljno.

Soja

Redovno konzumiranje soje smanjuje pojavu sitnih bora oko očiju, potvrdila su istraživanja. Već nakon šest mjeseci redovnog konzumiranja ispitanici su primjetili prve promjene, a osim bora, soja je ublažila i tamne podočnjake.

Kelj

Ovo povrće bogato je luteinom koji pomaže koži u boljem snadbjevaju kiseonikom i vitaminom A koji sprečava preuranjeno starenje i poboljšava tonus kože. Odličan je izbor za svaki dan jer se može dodati jelima, salatama i smootiejima.

Nar

On sadrži sastojke koji se uspješno bore s borama. Elaginska kiselina spriječava djelovanje slobodnih radikala koji uništavaju kožu, punikalagin podstiče proizvodnju kolagena i vitamin C, koji kožu štiti od oštećenja od sunca.

Mrkva

Ona pomaže u “peglanju” bora i idealna je za suhi tip kože. Mrkva je bogata vitaminima A i C koji sprečavaju oštećenja od slobodnih radikala, a draži i bioflavonoide koji pomažu u dužem zadržavanju vode u koži.

Akai bobice

One imaju dvostruko više antioksidansa od borovnica i sadrže omega-3, omega-6 i omega-9 kiseline koje djeluju protiv upalno. Te kiseline vlaže kožu i sprečavaju njeno isušivanje i jačaju mišićno tkivo čime se smanjuje rizik od bora.

Jabuke

One su bogate vitaminima A, C i E koji štite organizam od slobodnih radikala odgovornih za starenje kože. Takođe sadrže pektin koji poboljšava tonus kože i smanjuje rizik od preuranjenih bora. Preporučuje se da se uzima jedna jabuka na dan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here