28.03.2024.
HomeNovostiStranci kroje bh. pitanja, domaćini ćute u svojoj kući

Stranci kroje bh. pitanja, domaćini ćute u svojoj kući

Jedini način da BiH i narodima koji u njoj žive bude bolje jeste da se pokušaju sami dogovoriti o ključnim stvarima, a sve dok im sudije po svakom osnovu budu stranci i razni lobisti, dok oni na to ćute, budućnost je neizvjesna.

Ovo za “Nezavisne novine” kažu poznavaoci političkih prilika u BiH povodom najsvježije izjave Stjepana Mesića, nekadašnjeg predsjednika Hrvatske i Jugoslavije, kako je bh. put ka Evropskoj uniji (EU) i reformama gotovo nemoguć jer se Srbija i Hrvatska direktno miješaju u sva unutrašnja pitanja u BiH.

Naši sagovornici poručuju da se u unutrašnje stvari BiH miješa praktično kako ko stigne, te da mnogi preko Srba, Hrvata i Bošnjaka žele uspostaviti nešto za šta su se, na primjer, u bivšoj Jugoslaviji zalagali da propadne.

“Mislim da se pogrešna osoba javila da komentariše neko miješanje drugih država u unutrašnje stvari BiH. Ako se ijedan političar ikada miješao u te stvari i politiku BiH, onda je to Stipe Mesić”, kaže Nebojša Tojagić, politički analitičar.

On podsjeća da je upravo Mesić više puta javno govorio da je Srpska nastala na genocidu, te proklamovao stavove o Hrvatima i Herceg Bosni.

“Njegovo razmišljanje o nacionalističkim vođama u BiH koje su, kako navodi, zarobile državu je sve osim demokratija. Mesić zaboravlja da je BiH parlamentarna država u kojoj sva tri naroda biraju svoje legitimne predstavnike, a ako je želio neki građanski koncept države, onda nije trebalo da razbija Jugoslaviju. Kao grobaru te Jugoslavije nije mu odgovarao koncept jedan čovjek – jedan glas, a sada se zdušno zalaže baš za takav koncept u BiH”, dodaje Tojagić.

I novinar “Večernjeg lista” Zoran Krešić ističe da su problemi u BiH identični kao u bivšoj Jugoslaviji.

U razgovoru za “Nezavisne” Krešić kaže da je trenutno činjenica da se Zapad trudi da se BiH održi u skladu sa Dejtonom, te da mirovni sporazum nije švedski sto pa da sa njega grabi šta ko poželi i kako mu odgovara.

“Jedini način da BiH i ljudima koji ovdje žive bude bolje jeste da se oni sami pokušaju dogovoriti. Sve dok im arbitri budu stranci, neće biti za nju sreće! Ni za jednu stranu!”, smatra Krešić.

Međutim, on poručuje da su glavni krivac za stanje u BiH neostvareni i nikada pokopani ratni ciljevi svih triju strana.

“Pri tome se frustracije stalno podgrijavaju unutar bošnjačkog političkog miljea te ponavljaju teze o ovome narodu kao jedinoj žrtvi. Na toj matrici viktimologije se grade mitovi o narodu koji treba imati veća prava, dobiti državu u svoje vlasništvo, jer, zaboga, Srbi i Hrvati već imaju svoje. U tome sudjeluju i lobisti koji očito imaju debelog interesa braniti ove pozicije”, naglašava Krešić.

Analitičar iz Sarajeva Srećko Latal kaže da je suvišno pitati da li se neko “sa strane” miješa u unutrašnja bh. pitanja, ali da nedvosmisleno treba postaviti pitanje zašto nema reakcije domaćih političara, koji bi u stvari trebalo to da čine.

“Da postoji odgovornost Zagreba i Beograda je jasno, ali molim vas, tu je ključna odgovornost naša. Jer kada bh. političari, intelektualci, mediji i na koncu građani nisu u stanju sami da riješe svoja pitanja, onda je posljedica da pitanja rješavaju svi ostali, od SAD, Rusije, Kine, Turske, pa Zagreba i Beograda”, navodi Latal.

Da bi se to promijelo, nastavlja on, moramo se početi baviti sobom.

“Kada unutrašnji organi u BiH odluče da ovakav način vršenja i kreiranja unutrašnje politike nije u interesu građana BiH, bez obzira na to da li su Srbi, Hrvati ili Bošnjaci, Jevreji ili neko peti, od tog trenutka će se početi mijenjati situacija. Tada ćemo znati koji su naši dugoročni interesi, da li je to EU, Rusija, Kina, možda neka kombinacija, i naravno da li su dobri dobrosusjedski odnosi sa Hrvatskom i Srbijom, a koju, nažalost, zasad nemamo”, zaključio je Latal.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti