25.04.2024.
HomeNovostiKo kontroliše rad kineskih firmi u BiH?

Ko kontroliše rad kineskih firmi u BiH?

Na području Republike Srpske u posljednjih pet godina inspekcija rada naložila je da se uradi akt o procjeni rizika u radnoj sredini samo jedne kineske firme.

U posljednjih pet godina nisu rađene kontrole poslovanja kineskih firmi u Republici Srpskoj, osim u jednoj gdje je bila inspekcija rada i naloženo je da se uradi akt o procjeni rizika u radnoj sredini, podatak je na koji ukazuje novinar portala Capital.ba Darko Momić.

“Što je meni jednostavno neprihvatljivo zato sto iz budzeta RS tim firmama daju milijarde, to su ozbiljni projekti i da niko iz vlasti ne šalje inspekciju da vidi da li se tim parama koje mi dajemo upravlja kako treba, da li se one ulažu kako treba… To je jednostavno neprihvatljivo, ali ne treba da čudi ako znamo da je dio tih ugovora i dalje pod nekim, oko njih ima neki veo tajni… Još nešto specifično, ima desetak tih kineskih firmi, one su sve isprepletene, neke su na istoj adresi, neke su na drugoj adresi, ali imaju istu mejl adresu ili kontakt, tako da neophodno je ozbiljnu kontrolu poslovanja tih firmi provesti”, ističe Momić.

U Inspektoratu RS kažu da informaciju o radu kineskih firmi koje navodno ne zapošljavaju nijednog radnika treba uzeti sa rezervom jer, kako naglašavaju, Zakon o radu prepoznaje mogućnost da direktori imaju zaključene menadžerske ugovore, što se ne smatra radnim odnosom. U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo ističu da su svi privredni subjekti pod stalnim nadzorom.

“Kada je riječ o nadležnostima republičke inspekcije rada, moramo naglasiti da vlasnička struktura poslodavaca nama nije relevantan pokazatelj, jer sam Zakon o radu ne pravi razliku po vlasničkoj strukturi poslodavaca. Povremeno utvrdimo da oni rade bez adekvatne dozvole, najčešće u rubnim područjima sa susjednim opštinama, a kada je riječ o stranim državljanima iz drugih zemalja, zaista nismo našli slučaj da je neko iz Turske i Kine došao bez radne dozvole”, navodi Dušanka Makivić iz Inspektorata Republike Srpske.

“Moram reći da se naši nadzori vrše i po prijavama građana, odnosno u skladu sa našim redovnim planom i programom”, kaže Vildana Brdarić iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Za državljane Kine vrijedi bezvizni režim na osnovu bilateralnog sporazuma dvije države, ističu u Službi za poslove sa strancima BiH. Kažu da sa ulaskom, odnosno boravkom u BiH, sa državljanima Kine nema problema.

“Dosta njih je angažovano i na osnovu projekta od državnog značaja, jer sva ministarstva, entiteti, države, mogu da proglase projekat od državnog značaja, tako da ima dosta proglašenih projekata u RS od državnog značaja i oni na osnovu tog projekta mogu biti angažovani i tu može biti osnov njihovog boravka u BiH”, kaže Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

Iznos Kineskih ulaganja u BiH zaključno sa decembrom 2021. godine je 9.4 miliona KM, kažu u Agenciji za unapređenje stranih investicija BiH.

“To je poprilično nizak iznos kada se govori o sferi stranih ulaganja. Međutim, postoji prostor da se kineske investicije ovdje povećaju”, smatra Jasmina Dževlan iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH.

Kineske firme apsolutno poštuju zakone BiH, smatra predsjednik Udruženja BiH i Kine Faruk Borić.

“Ako mi mislimo da bi kineske firme gubile svoj kredibilitet zbog neke male BiH, to je zaista pogrešna predstava. Kina nema poseban interes u BiH, nego BiH posmatra kao i svaku drugu državu gdje postoje prilike da se investira, ali to nije ništa, baš ništa posebno”, kaže Borić.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima BiH, u evidenciji je trenutno više od 400 državljana Kine kojim je odobren privremeni boravak, 256 sa odobrenim boravkom po osnovu projekta od značaja, 136 sa odobrenim privremenim boravkom po osnovu radne dozvole i 95 sa odobrenim stalnim boravkom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti