5 zdravstvenih stanja kod kojih mrkva pomaže

0

 

Sigurni smo da su i vama roditelji, kad ste bili mali, govorili kako za dobar vid treba jesti mrkvu.

Samo jedna, srednje velika mrkva, koja teži oko 60 grama, sadrži: 25 kalorija 5,8 grama ugljienih hidrata 1,7 grama vlakana 0,9 proteina kalcijum i kalijum, lutein, beta karoten vitamine E i K, C i A.

Osim vitamina A, mrkva sadrži i antioksidanse lutein i zeaksantin, a njihova kombinacija može spriječiti ćelijsku degeneraciju makule, odnosno žutu pjegu. Stoga, njena konzumacija zaista je važna, a osim vida, ona može pomoći i u borbi s:

rakom prostate – antioksidativni efekti prehrambenih karotenoida – žuti, narandžasti i crveni organski pigmenti prisutni u mrkvi i drugom povrću – mogu smanjiti rizik od raka. Lutein i zeaksantin dva su primjera ovih karotenoida. Pregled studija iz 2015. naveo je vezu između prehrane bogate karotenoidima i nižeg rizika od raka prostate.

karcinoma kože – istraživanja ukazuju da određeni nutrijenti mogu biti značajna podrška u zaštiti kože od oštećenja ili čak i pomoć u oporavku već oštećene kože te tako uticati i na smanjenje rizika od razvoja karcinoma kože. U kliničkim eksperimentima, najviše se ispitivalo djelovanje beta-karotena te antioksidativnih nutrijenata: vitamina A, C, E, selena i cinka.

leukemijom – u 2011. godini, istraživači su pronašli dokaze da hranjive tvari u ekstraktu soka od mrkve mogu ubiti ćelije leukemije i usporiti ili zaustaviti njihovo napredovanje.

dijabetesom – autori pregleda studija u 2018. zaključili su da konzumiranje hrane s visokim nivoom vlakana može pomoći u sprečavanju razvoja dijabetesa tipa 2. Nadalje, hrana bogata vlaknima takođe može pomoći osobama s dijabetesom tipa 2 u upravljanju nivooom šećera u krvi.

visokim krvnim pritiskom – Američko udruženje za srce (AHA) podstiče ljude da u obroke dodaju manje soli ili natrijuma, te da jedu više hrane koja sadrži kalijum, poput mrkve. Kalijum pomaže opustiti krvne sudove, smanjujući rizik od visokog krvnog pritiska i drugih kardiovaskularnih problema, prenosi Medical News Today.

Osvježavajući eliksir od mrkve i đumbira

Limeta, mrkva i đumbir zajedno pomiješani stvaraju magični napitak koji ne samo da je osvježavajući, već će i vaše tijelo napuniti vitaminima, mineralima i ostalim hranjivim tvarima. Osnažiće vaš imunitet i okrijepiti vas kada vam je to najviše potrebno!

 

 

 

 

 

 

Ljepota i zdravlje.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here