5 zdravstvenih blagodati grejpa

0

 

Od bogatog vitaminskog sastava do njegovih zaštitnih svojstava… grejp je zdrava namirnica koja ima povoljan utjecaj na regulaciju tjelesne težine, snižavanje lošeg kolesterola i niz drugih zdravstvenih blagodati

Grejp je voće koje pripada obitelji citrusa. Njegovi plodovi rastu na drveću grupirani u grozdove te je zbog te sličnosti s grožđem i dobio ime – na engleskom se grožđe kaže grapes. Plodovi grejpa dolaze u raznim bojama: žutoj, ružičastoj i crvenoj te u širokom rasponu okusa od slatkog do kiselog.

Koje sve zdravstvene prednosti za naše zdravlje ima ovo voće navodi nutricionist Nicola Shubrook   za web portal Bbcgoodfood.com.

Nutricionistički sastav grejpa

Osamdeset grama svježeg grejpa sadrži.

  • 24 kcal/101 KJ
  • 0,6 g proteina
  • 0,1 g masti
  • 5,4 g ugljikohidrata
  • 1,4 g vlakana
  • 160 mg kalija
  • 29 mg vitamina C

Polovica svježeg ili 80 g oguljenog grejpa računa se kao jedna od pet preporučenih dnevnih porcija voća na dan kao i 150 ml nezaslađenog soka od grejpa (uz važno upozorenje: sok uzimajte samo jedanput na dan budući da sadrži visoki udio šećera).

1. Grejp obiluje antioksidansima

Ovo voće obiluje nutrijentima koji imaju snažno antioksidativno djelovanje. To znači da grejp pomaže u zaštiti naših stanica od potencijalnih oštećenja koja mogu uzrokovati nestabilne molekule koje zovemo slobodni radikali.

Grejp je u prvom redu bogat beta karotenom koji se u tijelu pretvara u vitamin A, gdje pomaže tako što smanjuje rizik od kroničnih tegoba kao što je degeneracija makule (žute pjege). Uz to, izdašan je izvor likopena kojeg povezujemo sa sposobnošću smanjenja rizika od oboljenja od raka.

2. Može pomoći kod održavanja zdravlja srca

Američka udruga za bolesti srca objavila je 2012. godine istraživanje u kojem se navodi da prehrana bogata flavonoidima (tvarima prisutnima u citrusnom voću) može smanjiti rizik od moždanog udara kod žena. Međutim, dodatna su istraživanja potrebna kako bi se bolje shvatio mehanizam koji na to utječe.

U grejpu nalazimo veću količinu kalija i dijetalnih vlakana kao i zaštitnih antioksidansa koji nam mogu pomoći kod regulacije krvnog tlaka i razine kolesterola. Istraživanja na ljudima su pokazala blagotvorni učinak grejpa, napose crvenog, kod regulacije razine kolesterola, posebice kod oboljelih od ateroskleroze.

3. Može biti od pomoći kada želite skinuti suvišne kilograme

Iako grejp ima malo kalorija, a puno dijetalnih vlakana, prehrana ovim voćem neće vam pomoći da u dramatično kratkom roku izgubite suvišne kilograme. Pa ipak, postoje dokazi koji sugeriraju da vam grejp u određenoj mjeri može pomoći u tome. Jedno istraživanje provedeno u Japanu pokazalo je dobre rezultate u pogledu gubitka kilograma kao i poboljšanju razine glukoze u krvi kod ispitanika koji su jeli pola grejpa prije obroka.

4. Grejp može biti od koristi kod regulacije šećera u krvi

Neke su studije na životinjama proučavale blagotvorne učinke koje sok od grejpa može imati na smanjenje razine glukoze u krvi te poboljšanje inzulinske rezistencije. Pozitivne nalaze dodatno je potvrdilo otkriće o tome da češće konzumiranje voća i zelenog povrća može značajno smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tip 2.

5. Može pomoći kod poboljšanja rada mozga

Znanstvenici su proveli i obećavajuća istraživanja o flavonoidima i njihovoj ulozi u prehrani te poboljšanju pamćenja i kognitivnih sposobnosti kao i prevenciji neurodegenerativnih bolesti. Međutim, bilo bi preuranjeno tvrditi da grejp ima značajan utjecaj na zdravlje mozga u cjelini.