5 razloga zbog kojih treba da jedete rotkvice

0

Rotkvice sadrže vrlo malo kalorija, zbog čega su odlična namirnica za čišćenje organizma.

Sumporni heterozidi daju rotkvici specifičan miris i ljutinu, a što je rotkvica ljuća, to je zdravija i korisnija za organizam.

Ovo su razlozi zbog kojih treba uvrstiti rotkvice u namirnice koje često konzumirate.

Rotkvica potiče iz Azije gde se uzgajala i brala još pre 3000 godina.

Zaštitnik tijela
Crvena boja rotkvice potiče od pigmenta antocijana. Ova materija je snažan antioksidans koji čuva ćelije od raspadanja i garantuje zdravlje cijelog tijela.

Podstiče probavu
LJutkasti ukus rotkvice podstiče lučenje želudačnih sokova, zbog čega se obično služi u salatama ili napicima, odnosno kao “aperitiv” koji otvara apetit. Uz to pokreće probavu i rad crijeva, a posebno se preporučuje osobama koje imaju problem s tvrdom stolicom.

Saveznik fit forme
U sto grama rotkvica nalazi se samo 16 kalorija jer čak 95% ploda čini voda, tako da u ovoj ljutkastoj namirnici možete uživati bez zadrške ako držite dijetu. Ovo povrće odličan je izvor vitamina c, dijetalnih vlakana, kalijuma i folata, koji daju energiju i jačaju imunitet.

Antibakterijsko dejstvo
Sok od svježe rotkvice cijedio se za liječenje žuči, a pokazao se posebno korisnim u izlučivanju sluzi iz disajnih organa tokom sezonskih bolesti, kao što su bronhitis i prehlada. Neki stručnjaci tvrde da je, uz antibakterijska svojstva, rotkvica moćno sredstvo protiv kašlja i glavobolja.

Čuvar jetre
Rotkvica sadrži materije koje neutralizuju bilirubin u jetri zbog čega je odlično sredstvo u borbi protiv žutice. Uz to je odlična namirnice za detoksikaciju – bez obzira jedete li je sirovu, cijedite sok ili dodajte napicima za čišćenje organizma od nakupljenih toksina.

Naravno, zbog ljutine pojačana konzumacija rotkvica ne preporučuje se osobama koje imaju osjetljivu sluznicu želuca i bolesti poput čira, kao ni bubrežnim bolesnicima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here