5 namirnica koje će uzrokovati nadutost i 7 koje će problem riješiti

0

 

Osjećate se kao balon nakon obroka? Na probavni sustav je najbolje paziti hranom i jesti namirnice koje neće uzrokovati nadutost.

Nadutost je pojam koji označava povećanu količinu zraka u probavnom sustavu, stanje na koje utječe hrana koju konzumirano, ali i vrste bakterija koje imamo u crijevu i često je pod utjecajem je popratnih bolesti. Pomanjkanje vremena za normalno konzumiranje hrane može biti jedan od razloga za pojavu nadutosti. Jedna od preventivnih mjera je uvođenje zdravih namirnica u svakodnevnu prehranu uz što manje konzumiranje brašna i šećera. Pravilno žvakanje hrane, dovoljan unos tekućine mogu biti dobri saveznici u prevenciji nadutosti.

Evo koje su namirnice najgore, a koje najbolje ako vas muči nadutost nakon jela.

Namirnice koje potiču nadutost
1. BROKULA, KUPUS, KELJ
Ovo su namirnice koje sadrže šećer koji se ne probavlja u crijevima i zato dolazi do nadutosti, ali ove zdrave namirnice ne treba odbacivati jer su pune nutrijenata i vlakana koja će osigurati zdravlje crijeva, podsjeća dr. Cynthia Sass, nutricionistica.

2. MAHUNARKE
Iako se radi o namirnicama punim proteina i one sadrže šećere i vlakna koje naš organizam ne može apsorbirati pa se u crijevima njima goste bakterije, a taj će proces voditi do nadutosti. Kombinirajte ih s rižom, voćem, povrćem, orašastim plodovima i tijelo će se s vremenom naviknuti na ovo namirnicu.

3. MLIJEČNI PROIZVODI
Žitarice s mlijekom ili jogurtom te mlijeko mogu uzrokovati nadutost, a posebno onima koji nemaju dovoljno enzima za razgradnju laktoze. Rješenje je da izbjegavate ovakve proizvode ili birate one s manje laktoze.

Ako imate visoki tlak ili bubrežne kamence, povećajte unos kalija! Evo koje ga namirnice sadrže najviše

4. JABUKE
Iako iznimno zdrave, ne čuvaju od nadutosti, ustvari sadrže fruktozu koja se nalazi u voću i koju mnogi ne mogu probaviti. Ipak, jabuke trebate jesti jer su povezane sa smanjenim rizikom od razvoja bolesti srca ali i respiratornih problema.

5. SLANA HRANA
Namirnice koje su pune soli mogu uzrokovati zadržavanje vode u tijelu što vodi do nadutosti. Kako danas svi jedemo previše soli jer ju je teško izbjeći, moramo znati da može uzrokovati brojne zdravstvene probleme a ne samo neugodnosti i da bi se trebao kontrolirati unos soli u organizam.

Najbolje namirnice protiv nadutosti
1. KRASTAVCI
Isto kako će krastavci ublažiti izgled podočnjaka tako će djelovati i na nadutost. Sadrže flavonoide koji opuštaju napetost pa ih je dobro jesti često. Isto tako možete zamijeniti zaslađena pića vodom s krastavcima koja će vas osvježiti po ljetnim vrućinama.

2. BANANA
Banane sadrže puno kalija, a jedna je studija pokazala da žene koje jedu banane prije svakog obroka puno rjeđe dožive nadutost od onih koje ne jedu. Stručnjaci vjeruju da se radi o dozi bakterija koju pružaju crijevima i smiruju produkciju plinova.

3. PAPAJA
Papain je enzim koji se u njoj nalazi i upravo je on zadužen za probavljanje proteina što će olakšati probavu. Uz to ima protuupalna svojstva pa ju je dobro jesti, a tu su i vlakna koja će pomoći probavi.

Ako volite mljeveno meso, postoji nekoliko stvari koje trebate znati prije konzumacije

4. ŠPAROGE
Možda su vam poznate po pričama kako od njih mokraća ima neugodan miris, ali se radi o dobrom izvoru inulina, netopivih vlakana koje hrane dobre bakterije u crijevima i potiču probavu, a samim time će i spriječiti nadutost.

5. JOGURT S PROBIOTICIMA
Upravo će probiotici pomoći probavi da nesmetano radi i apsolutni su šampioni kada je u pitanju zdravlje probave.

6. KOMORAČ
Ovaj je začin spasitelj probavnog trakta jer olakšava grčeve što će omogućiti i brzo smirivanje nadutosti, navodi Sass. Možete ih žvakati samostalno ili pripremiti čaj od sjemenki komorača.

7. ĐUMBIR
Začini poput cimeta i đumbira čiste organizam, pa prije spavanja možete popiti čaj s ovim začinima. U tradicionalnoj medicini se koristi za smirivanje jutarnjih mučnina i proljeva, također je odličan za smirivanje nadutosti.

 

 

 

 

ordinacija.hr