29.03.2024.
HomeNovostiVoće po Evropi sve punije pesticidima

Voće po Evropi sve punije pesticidima

Ove sedmice stigli su zabrinjavajući podaci o hemijskoj neispravnosti voća dobijeni na osnovu istraživanja državne agencije Velike Britanije – Akcijske mreže Evrope za pesticide (PAN).

PAN u izvještaju navodi da je istraživanje pokazalo da je značajno porasla količina svježeg voća u prodaji u Evropi koje je kontaminirano najopasnijim pesticidima.

Podaci devetogodišnjeg istraživanja, saopšteno je, kažu da je to povećanje za čak 53 odsto tokom protekle decenije.

Doduše istraživanje nije uključilo britanske proizvode, napominje se i ujedno dodaje da Ujedinjeno Kraljevstvo svake godine uvozi preko 3,2 miliona tona svježeg voća i povrća iz EU, čime podmiruje oko 40 odsto domaće potražnje.

Analizom je utvrđeno, navodi PAN, da trećina jabuka i polovina svih kupina stavljenih u prodaju sadrže ostatke najtoksičnijih kategorija pesticida, od kojih se neki povezuju sa izazivanjem kancera, srčanih oboljenja i deformiteta pri rođenju.

“Istraživanje je pokazalo da je 87 odsto krušaka u Belgiji i 85 odsto u Portugaliji bilo kontaminirano najmanje jednim toksičnim pesticidom. Najzagađenije uzorkovano voće bile su kupine (51 odsto), breskve (45 odsto ), jagode (38 odsto), trešnje (35 odsto) i kajsije (35 odsto). Procenat ostataka pesticida na plodovima kivija porastao je sa četiri odsto u 2011. godini na 32 odsto u 2019, a kontaminacija trešanja se, takođe, više nego udvostručila sa 22 na 50 odsto u istom vremenskom periodu.

Portparolka PAN Evrope Salome Rojnel izjavila je da su potrošači sada u užasnoj poziciji.

“Savjetuje im se da jedu svježe voće, a pri tome je većina kontaminirana najotrovnijim ostacima pesticida koji se povezuju s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Jasno nam je da vlade ne sprečavaju korišćenje ovih pesticida, šta god da zakon kaže. Previše se plaše poljoprivrednog lobija, koji se oslanja na moći hemikalije i propali poljoprivredni model”, stoji u izvještaju.

Podaci PAN-a su ostavili bez teksta stručnjaka za voćarstvo, profesora na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu Zorana Keserovića, izvještava Dnevnik.

“Ne znam šta da kažem. Iznenađen sam”, kazao je za Dnevnik Keserović.

Mada nije vidio rezultate istraživanja, naveo je da su podaci o upotrebi pesticida za nevjerovati.

“Kako je moguće da ih ima u voću, kada Evropa stremi ka zdravoj i bezbednoj ishrani. Evropa smanjuje aktivne materije. Postoje liste koje se kontrolišu i vodi se evidencija. Svaki voćar, bez obzira na to da li je veliki ili mali, mora da vodi dnevnik i upisuje čime i u kojim količinama tretira voćke. Postoji pravilnik koji tačno određuje koliko se čega može koristiti u razvoju svakog voća. Ko se ne drži propisa, ne može voće prodavati jer takvo voće neće da kupi niko, ni veliki trgovački lanci ni industrijski prerađivači”, naveo je Keserović.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti