29.03.2024.
HomeNovostiVisa i Mastercard obustavili transakcije u Rusiji, kakve su posljedice?

Visa i Mastercard obustavili transakcije u Rusiji, kakve su posljedice?

Divovi globalnog kartičnog poslovanja Visa i Mastercard objavili su sinoć objavili da obustavljaju transakcije u Rusiji, što je posljedica njene invazije na Ukrajinu.

“Zbog nezabilježenog karaktera postojećeg sukoba i nesigurne ekonomske situacije, odlučili smo obustaviti naše usluge u Rusiji”, objavio je Mastercard.

Suparnička Visa gotovo je istovremeno objavila da će “saradnji s klijentima i partnerima obustaviti sve transakcije putem Vise u predstojećim danima”.

“Prisiljeni smo odgovoriti na rusku invaziju na Ukrajinu i neprihvatljive događaje kojima svjedočimo”, kazao je izvršni direktor Vise Al Kelly.

Visa, Mastercard i American Express već su poduzeli mjere kojima sprečavaju sankcionisane ruske banke da se služe njihovom poslovnom mrežom.

Koje su posljedice za Ruse?

Najveće ruske banke već su umanjile utjecaj na svoje klijente. Ruska centralna banka saopćila je da će sve bankovne kartice Visa i Mastercard izdane od ruskih banaka nastaviti normalno raditi na ruskom teritoriju.

I Sberbank je rekao isto, dodajući da će kartice funkcionisati “za podizanje gotovine, obavljanje prijenosa pomoću broja kartice i za plaćanje u offline, kao i u online ruskim trgovinama”.

Kartice će i dalje raditi na ruskom teritoriju, rekla je banka, jer se sva plaćanja u Rusiji vrše kroz nacionalni sistem i ne ovise o stranim sistemima.

Međutim, kartice Mastercard ili Visa izdane u Rusiji neće raditi u inostranstvu, a kartice izdane u inostranstvu neće raditi unutar zemlje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti