20.04.2024.
HomeNovostiKo su kandidati za mandatara nove Vlade Tuzlanskog kantona?

Ko su kandidati za mandatara nove Vlade Tuzlanskog kantona?

Nakon što je Tuzlanski kanton prije nekoliko dana dobio novo skupštinsko rukovodstvo i ostao bez Vlade koju je predvodio SDP, daljim procesom uspostave vlasti kao stranka sa najvećim brojem zastupnika u Skupštini preuzela je SDA. Pregovori unutar stranke oko imena kandidata za mandatara za sastav nove Vlade još traju, a sutra bi trebala biti održana sjednica Izvršnog odbora nakon koje će se zvanično znati njegovo ime. Iako iz SDA nisu željeli zvanično licitirati baš nijednim imenom, Federalna TV nezvanično donosi dva imena kandidata koji su ušli u uži izbor.

Od ponedjeljka traju pregovori i sastanci unutar Stranke demokratske akcije koja će zapravo predložiti mandatara za sastav nove Vlade Tuzlanskog kantona. Iz ove stranke ni danas, a ni prethodnih dana nisu željeli javno reći nijedno ime pretendenata za ovu funkciju.

„U petak kad utvrdimo prijedlog mandatara imat ćemo vjerovatno press konferenciju nakon sjednice Izvršnog odbora i tad ćemo upoznati javnost sa mandatarom“, kaže Fahrudin Skopljak, zastupnik SDA u Skupštini TK.

No, kako Federalna TV saznaje, nakon niza razgovora s potencijalnim kandidatima u igri su ostala dva imena. Riječ je o Irfanu Halilagiću iz Lukavca, nekadašnjem kandidatu za načelnika i sadašnjem predsjedniku Općinskog odbora ove stranke, i Beganu Muhiću iz Živinica, nekadašnjem zastupniku SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona, koji  trenutno obnaša funkciju generalnog konzula BiH u Stuttgartu. No, nameće se pitanje kada bi Tuzlanski kanton mogao dobiti novu vladu?

„A onda imaju tamo zakonski rokovi. Nakon što predsjednik Skupštine dodijeli mandat, u zakonskom roku ćemo imati prijedlog Vlade“, rekao nam je Fahrudin Skopljak, zastupnik SDA u Skupštini TK.

Da bi podržali sastav nove vlade Tuzlanskog kantona iz Demokratske fronte i Socijaldemokrata traže bezuslovno usvajanje nekoliko inicijativa.

„Porodiljske naknade, smanjenje plata ministara i zastupnika, koji su u prošlom mandatu povećali faktički sami sebi i bez tih principa i još nekih mi nećemo ići u vlast, tako da to mora biti ispunjeno“, poručuje Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF-a u Skpštini TK.

„Nulta je crta ispod koje nećemo ići, da kandidati za premijera i za izvršne funkcije ne mogu biti lica koja imaju sudske procese odnosno potvrđene optužnice pred bilo kojim opštinskim ili kantonalnim sudom“, kaže Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Nadalje, za podršku i učešće u novoj skupštinskoj većini i Vladi TK jedan od ključnih uslova SD-a bit će da mandatar Vlade mora biti stručna i opšteprihvatljiva osoba, ne samo stranci iz koje dolazi.  Ovo su, dakle, uslovi DF-a i SD-a koji bi trebali da čine novu vladu sa SDA. Banovićki ogranak PDA isključio je iz stranke Jasminu Lugavić. Istovremeno, stavovi SBB-a nepromijenjeni.  Nisu učestvovali u rušenju stare, pa ne žele ni u formiranju nove vlade.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti