28.03.2024.
HomeNovostiPrognoza njemačkih stručnjaka: Hrana sve skuplja - i tek će da poskupi

Prognoza njemačkih stručnjaka: Hrana sve skuplja – i tek će da poskupi

Prema prognozama njemačkih stručnjaka, hrana bi ove godine mogla da poskupi za sedam procenata. To će dodatno da poveća godišnju stopu inflacije u Njemačkoj.

Stručnjaci Instituta za ekonomska istraživanja Ifo iz Minhena očekuju nagli rast cijena hrane tokom godine. “Prema našim istraživanjima, više od dvije trećine proizvođača hrane planira dalja povećanja cijena narednih mjeseci”, rekao je šef ekonomskog odjeljenja Instituta Timo Volmershojzer u intervjuu za list “Velt”. To je najviše u poslkednjih 30 godina, odnosno od ponovnog ujedinjenja Nkemačke. “Zato će cijene hrane vjerovatno biti ključni pokretač inflacije ove godine”, dodao je naučnik, piše DW.

Institut Ifo očekuje ove godine porast cijena hrane od sedam odsto. Zbog toga su istraživači ekonomskih kretanja svoju prognozu ukupne stope inflacije u Njemačkoj podigli na četiri procenta.

Cijene proizvođača porasle za 22 odsto

“Poskupljenja u prodavnicama tek počinju”, kaže Kristijan Jance iz konsultantske kuće “Ernst i Jang”. “Cijene proizvodnje naglo rastu, što na kraju utiče i na potrošačke cijene. To će posebno biti uočljivo nakon sljedeće žetve.” Predstoji nam, kaže Jance, “šok cijena”.

Posljednji proračuni njemačkog Zavoda za statistiku pokazuju u kolikoj mjeri su proizvođači u posljednje vrijeme podigli cijene poljoprivrednih proizvoda: one su u decembru prošle godine u prosjeku porasle za 22 odsto. “To je najveći međugodišnji rast cijena još od jula 2011. godine”, navode statističari. Biljni proizvodi su, recimo, poskupjeli za 29 odsto, a oni životinjskog porijekla za 17 procenata.

Loše žetve

“Rast cijena biljnih proizvoda djelimično je posljedica skoka cijena žitarica u julu 2020”, navode iz Zavoda za statistiku. Velika potražnja iz Njemačke i inostranstva, uz istovremeno slabiju žetvu, glavni su razlozi za to.

Statističari objašnjavaju enormno povećanje cijene uljane repice za 68 odsto činjenicom da se ona koristi i za proizvodnju energije, a u uslovima smanjene ponude u svijetu, registruje se i velika potražnja.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti