24.04.2024.
HomeNovostiTulumović nije za novi tulum: A ko jeste?

Tulumović nije za novi tulum: A ko jeste?

Nakon što je pala Vlada SDP-ovog premijera Kadrije Hodžića, kako saznaje FTV ime mandatara za sastav nove Vlade Tuzlanskog kantona trebalo bi biti poznato do kraja ove sedmice. Jedino što se za sada zna je da je ovo mjesto pripalo SDA i da će se do formiranja nove skupštinske većine, ali i Vlade pričekati. Prvi korak predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića bio je i sastanak sa sekretarima ministarstava i direktorima javnih preduzeća koje je postavila stara Vlada. Logičnim se postavlja i pitanje ide li se po starom receptu i u ekspresne smjene?

Licitacija je počela, pa se među imenima kandidata za mandatara našao i Denijal Tulumović koji je funkciju premijera obavljao u prošlom sazivu Vlade. No, Tulumović prema našim izvorima nije zainteresovan. Spominju se i neke od mladih snaga, ali i dalje stidljivo i nezvanično. Ono što se zna je da su u toku sastanci i konsultacije unutar SDA, ali sastanak s partnerima još uvijek nije održan. Nepoznanica ostaje i ko će činiti novu većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona.

„Ovo nije nimalo zahvalan trenutak u kome treba preuzeti Vladu. Međutim SDA je spremna da preuzme taj teret na sebe i u ovom momentu ja vam ne mogu reći ko će sve činiti parlamentarnu većinu“, tvrdi Fahrudin Skopljak, zastupnik SDA u Skupštini TK.

No, ono što nam je Skopljak mogao potvrditi je da će na sastanku Kantonalnog odbora odlučiti o imenu novog mandatara i da će to biti poznato do kraja sedmice. Prvi korak novog predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona Žarka Vujovića, bio je sastanak sa sekretarima svih ministarstava koji će rukovoditi započetim i ustaljenim procesima da bi sve funkcionisalo, budući da Tuzlanski kanton trenutno nema Vladu. Sastanak su Vujović i njegova zamjenica Lejla Vuković, danas održali i sa svim direktorima javnih preduzeća na ovom području i rektoricom Univerziteta u Tuzli.

„Meni je cilj da ti ljudi koji nastavljaju jer nema Vlade i ministara, da rade slobodno da se ne osjeća nikakav grč, da preuzmu odgovornost za svoj resor i javna preduzeća i javne ustanove“, kazao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Nezakonitih smjena, istakli su iz rukovodstva Skupštine, neće biti.

„Također smo rekli da ne smiju sebi da dozvole bilo kakav uticaj i vršenje pritiska od bilo koga, prvo od mene pa onda od opozicije, pozicije i tako dalje“, istakla je Lejla Vuković, zamjenica predsjednika Skupštine TK (SBB).

Očekivanja su dakle da svoj rad direktori nastave u okvirima zakonskih propisa. Također, sve što je zatečeno, a urađeno je po zakonu neće biti stopirano niti obustavljeno. Tako ni konkursne procedure.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti