29.03.2024.
HomeNovostiKoliko je populistički, a koliko ekonomski izvodiv zahtjev za smanjenje stope PDV-a?

Koliko je populistički, a koliko ekonomski izvodiv zahtjev za smanjenje stope PDV-a?

Evropske reforme ne idu nam od ruke, a ne idu ni ekonomske. Tek se povremeno javi želja nadležnih da poprave standard građana. Posljednja je došla iz SNSD-a koji je u parlamentarnu proceduru uputio zahtjev za privremeno regulisanje stope PDV-a na osnovne životne namirnice. Ideja predlagača, u jeku poskupljenja, značila bi mnogo, ali mnogo je i pitanja. Koliko je populistička, a koliko ekonomski izvodiva?

“Mi smo uputili zakon, on podrazumijeva da se životne namirnice i neka druga dobra predvidi stopa od 10%. To je zakon koji bi trebao da važi do kraja godine, kako bi se smanjio inflatorni udar. Da za ostale robe ostane stopa od 17%,a samo na luksuznu robu da se poveća na 22”, pojašnjava Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Vlast Republike Srpske za dobrobit svih građana, od države koju negira, traži smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice. Ništa novo i ništa sporno, rekli bismo na prvu. Problem je što još od 2009. godine opozicija, tačnije SDS i PDP, istu dopunu predlaže, a tamošnja vlast je obara.

Dopuna Zakona o PDV-u zahtjevala bi mnogo izmjena u načinu rada i poslovanja. Nove softverske sisteme i obuku, a Zakon bi, prema Dodikovim riječima bio na snazi samo do kraja godine. Samim tim sada je pitanje koliko je isplativo pokrenuti nešto novo, a onda se vratiti na staro.

“To jeste sigurno jedna od mogućnosti. Međutim, suboptimalna i jedna u kontekstu toga da postoje pitanja na tom istom mjestu, dakle vezano za sistem indirektnog oporezivanja, raspodjelu prihoda ostvarenu po tom osnovu. To je nešto što mislim da nema mnogo šanse za realizaciju”, pojašnjava Mirza Kršo, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

“Ono što je veoma bitno za naglasiti je da je neophodno vrijeme za kvalitetnu pripremu. Priprema podrazumijeva da dođe do izmjene softverskog rješenja, koji prati sistem PDV-a Uprave za indirektno oporezivanje. Isto tako i svi poreski obveznici bi morali mijenjati svoja softverska rješenja koja prate njihov rad, a nakon toga je potrebna obuka – kako službenika u upravi tako i poreskih obveznika”, naglašava Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Cijene namirnica rastu, svakodnevni život je sve skuplji i skuplji, a prihodi isti. Stoga je Dodik tu da predloži zakon i spasi sve građane. One koji su još tu. One koji ga ove izborne godine mogu ostaviti na vlasti.

“To je da se pridobiju glasači za izbore, ali isto tako i da se optuže svi oni koji tu ideju odbace da ne rade u interesu građana i kako im zapravo nije stalo. A eto pokazuje se s druge strane dobra volja aktuelne vlasti želja i nastojanje da se pomogne građanima u ovoj teškoj godini”, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

Vlast pokazuje dobru volju da ostane na vlasti te su sada i stari prijedlozi koje su odbili, dovoljno dobri da ih sami predlože. Ideja dobra po građane, ali realizacija iste je kratkoročna i proistekla iz sumnjivih motiva.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti