29.03.2024.
HomeNovostiEpidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu je veoma teška

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu je veoma teška

Tokom proteklog vikenda od posljedica virusa korona preminulo je 18 pacijenata, broj novozaraženih je 555, a trenutno aktivnih slučajeva zaraze je 3.142 – rečeno je tokom današnje sjednice Skupštine TK.

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić kazao je da je teška situacija kada je u pitanju zdravstveni sistem te zbog toga slijede apeli da se poboljšaju vakcinalni statusi građana.

-Imali smo priliku da vidimo redove za testiranje, a nasuprot tome na punktovima za vakcinaciju nije bilo gotovo nikoga – rekao je Jurić.

Naveo je da najveći broj umrlih pacijenata nisu bili vakcinisani, a u protekloj sedmici u Tuzlanskom kantonu je od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 49 osoba.

– Uzimajući u obzir sve podatke kojima Ministarstvo zdravstva raspolaže, u narednom periodu pokušat će se svim raspoloživim sredstvima raditi na tome da se trenutna epidemiološka slika poboljšala, ali u cijelom tom procesu i građani trebaju dodatno raditi na tome tako što će se pridržavati svih mjera koje su na snazi – istakao je Jurić.

Profesor Medicinskog fakulteta i zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona Šekib Umihanić smatra da Vlada Tuzlanskog kantona nije učinila ništa na promociji vakcinacije među stanovništvom i da ne postoji plan suzbijanja daljeg širenja virusa među populacijom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti