23.04.2024.
HomeSvijetOd 1. februara nova pravila za putovanja unutar EU, ovo su najvažnije...

Od 1. februara nova pravila za putovanja unutar EU, ovo su najvažnije promjene

Evropski savjet danas je usvojilo preporuku o koordinisanom pristupu za olakšavanje sigurnog, slobodnog kretanja tokom pandemije kovida 19.

Prema najnovijoj preporuci, putnici koji posjeduju važeću kovid potvrdu ne bi trebalo da budu dodatno ograničeni u slobodnom kretanju, odnosno ne bi trebalo da budu obavezni testirati se prilikom ulaska u države članice. Nova pravila vrijediće od 1. februara, a istog dana na snagu će stupiti i akt kojim se trajanje potvrda o vakcinaciji za potrebe putovanja unutar EU određuje na devet mjeseci (270 dana), prenosi Index.

Saopštenje Savjeta:

* Važeća EU kovid potvrda uključuje:

Potvrdu o vakcinaciji za vakcinu odobrenu na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od posljednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila dopunsku dozu. Države članice takođe mogu prihvatiti potvrde o vakcinaciji za vakcine koja su odobrila nacionalna tijela ili SZO.

* Negativan rezultat PCR testa dobijen najviše 72 sata prije putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata prije putovanja.

* Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

* Od osoba koje ne posjeduju EU kovid potvrdu moglo bi se zahtijevati da se podvrgnu testiranju prije ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Putnici s osnovnom funkcijom ili potrebama, prekogranični putnici i djeca mlađa od 12 godina trebalo bi da budu izuzeti od ovog zahtjeva.

Nova korona-karta

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) trebalo bi da nastavi objavljivati ​​kartu regija država članica s naznakom potencijalnog rizika od infekcije prema sistemu semafora (zelena, narandžasta, crvena, tamnocrvena).

Karta bi trebali da se temelji na stopi prijavljivanja slučajeva za 14 dana, stopi vakcinacije i stopi testiranja. Na osnovu ove karte, države članice trebalo bi da primjenjuju ​​mjere u pogledu putovanja u i iz tamnocrvenih područja, gdje virus cirkuliše na vrlo visokim nivoima.

Posebno bi trebalo obeshrabriti sva putovanja koja nisu neophodna i zahtijevati od osoba koje dolaze iz tih područja koje nemaju potvrdu o vakcinaciji ili oporavku da se podvrgnu testu prije odlaska i da se nakon dolaska smjeste u karantin.

Kočnica u nuždi

Prema novoj preporuci, pojačana je “kočnica u nuždi” za odgovor na pojavu novih varijanti zabrinutosti ili interesa. Kada država članica nametne ograničenja kao odgovor na pojavu nove varijante, Savjet bi, u bliskoj saradnji s Komisijom i uz podršku ECDC-a, trebalo da razmotri situaciju. Komisija, na osnovu redovne procjene novih dokaza o varijantama, takođe može predložiti raspravu unutar Savjeta.

Tokom rasprave Komisija bi mogla da predloži da se Savjet dogovori o koordinisanom pristupu u pogledu putovanja iz dotičnih područja. Svaku situaciju koja rezultira donošenjem mjera treba redovno preispitivati.

UNWTO i ECTAA: Ograničenja putovanja ne funkcionišu

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Evropsko udruženje putničkih agencija i tur-operatora (ECTAA) upozorili su u utorak da ograničenja putovanja ne funkcionišu i ne pridonose nikome, tražeći ukidanje ili ublažavanje tih mjera.

Iz UNWTO-a u saopštenju pozdravljaju i poziv “sestrinske” UN-ove Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da se ograničenja putovanja ukinu ili ublaže, napominjući kako se SZO poziva na nove dokaze o porastu i širenju omikron varijante virusa.

“Ograničenja putovanja nisu samo neučinkovita nego i kontraproduktivna. Takve su mjere tek neznatno pridonijele zaustavljanju širenja novih varijanti virusa, a prouzrokovale su društvenu i ekonomsku štetu, najviše u zemljama u razvoju”, ističu iz UNWTO-a, koji se sve vrijeme pandemije protivi opštim ograničenjima putovanja, smatrajući da to može “obeshrabriti transparentno i brzo izvještavanje o novonastalim varijantama”.

Boljim rješenjem vide dodatne mjere za ublažavanja tih ograničenja, uključujući, ali ne ograničavajući ih samo na testiranje, izolacije, karantina i vakcinaciju, koje bi sve i uvijek trebalo da se temelje na dokazima i prilagode promjenjivim okolnostima. S te strane, ne slažu se ni s mjerom da vakcinacija bude jedini uslov za dobrodošlicu turistima.

“Kada je riječ o zaustavljanju širenja novih varijanti virusa, ograničenja putovanja jednostavno nisu učinkovita. Zapravo, presijecanjem ‘životnog pojasa’ turizma, opšta ograničenja donose više štete nego koristi, posebno u destinacijama koje povezuju međunarodne turiste zbog poslova, ekonomske dobrobiti i održivih promjena”, poručio je glavni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

ECTAA: Putna i turistička udruženja pozivaju države članice EU na usklađivanje pravila putovanja

Iz ECTAA su u utorak zajedno sa putnim udruženjima iz EU poručili da je putnicima i poslovnim ljudima potreban stabilan i koherentan evropski okvir za ponovno pokretanje putovanja i sigurnu pripremu za proljeće, uz poziv državama članicama EU na usklađivanje pravila putovanja.

Osvrću se pritom na porast zaraženih i širenje novih varijanti virusa u posljednjih nekoliko sedmica u Evropi te najave iz Evropske komisije iz decembra 2021. da će EU digitalni kovid sertifikat (DCC) vrijediti devet mjeseci bez dopunske vakcine, a što su neke zemlje EU već “prekršile”, odnosno Francuska, Italija, Danska i Malta skratile su valjanost kovid propusnica za vakcinaciju za nacionalnu upotrebu na do sedam ili tri mjeseca.

“Niz zemalja takođe je uveo i dodatne zahtjeve za testiranje koji se primjenjuju na vakcinisane/preboljele putnike iz EU, što je protivno trenutnim preporukama. To zabrinjava putna i turistička udruženja u Europi”, naglašavaju iz ECTAA.

Navode i kako podržavaju Evropsku komisiju prema kojoj je usklađeno razdoblje valjanosti kovid potvrda nužno za sigurno slobodno kretanje i koordinaciju na nivo EU te preporučuje članicama da primijene isto razdoblje valjanosti potvrda za putovanja unutar EU i na nacionalnom nivou.

Ali, nova odstupanja zabrinjavaju, zbog čega bi se, smatraju u tim udruženjima, države članice trebalo da usklade tako da putovanja između država članica budu moguća pod jednakim uslovima širom EU u svakom trenutku, a ne da njih nekoliko nastavlja djelovati jednostrano, usvajajući različito razdoblje valjanosti kovid potvrda, kao i različita pravila u vezi s djecom i mlađima od 18 godina.

“Te nedosljednosti će direktno uticati na porodice koje žele putovati u zimi i na proljeće, a pogađaju i pojedinačne putnike i kompanije za planiranje budućih putovanja i rezervacije za odmor, koje su trenutno i u saobraćaju i u turizmu još uvijek i više od 30 posto ispod nivoa iz 2021. godine”, upozoravaju iz ECTAA.

I oni se pozivaju na objave SZO-a koji naglašava neuspjeh ograničenja putovanja u međunarodnom širenju omikrona, poručuju da se tim ograničenjima ugrožava sigurno i slobodno kretanje u EU te pozivaju vlade da prestanu odstupati i da obezbijede jasan i usklađen proces na evropskom nivou.

“Sada je i više nego do sada potrebna koordinacija između nacionalnih vlada kako bi se obezbijedila jasna, sigurna i dosljedna pravila te podržalo povjerenje putnika, spasila predstojeća ljetna sezona i u konačnici obezbijedio privredni oporavak, u čemu je turizam vrlo važan”, zaključuju iz ECTAA.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti