Pod istragom supruga i sin ljubljanskog gradonačelnika

0

Slovenački NPU (Nacionalni istražni ured) vrši pretres kuća pet osoba, među kojima su supruga i sin ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića. Kriminalisti istražuju sumnje u zloupotrebu službenog položaja i pranje novca.

Prema nezvaničnim informacijama, policija vrši pretrese kuća zbog sumnje da je izvršena zloupotreba službenog položaja i pranje novca među članovima porodice ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića i s njim povezanih lica. Pod istragom su gradonačelnikov sin Damijan Janković i njegova supruga Urshula Gawish, supruga Zorana Jankovića Mija Janković i privrednici Gregor Marolt i Jan Bec. Ovo je za N1 potvrdio Janez Koščak iz advokatske kancelarije Čeferin, koja zastupa članove porodice Janković. “Počela je izborna kampanja”, rekao je Koščak i dodao da je u istrazi glavni osumnjičeni Jan Bec. Policajci su obišli i sjedište kompanija iz Electa grupacije na ljubljanskom Mestnom trgu i stambeni objekat u kojem žive Zoran i Mija Janković.

Da li istražuju prisilne naplate kompanija iz grupacije Electa?

Prema našim nezvaničnim informacijama, istrage su povezane sa jednom od kompanija iz grupacije Electa. Navodno se radi o nepravilnostima u vezi s postupcima nesolventnosti odnosno o tome kako su osumnjičeni rješavali nesolventnost. Koščak to nije potvrdio. “Meta je porodica Janković,” rekao je on.

Policija nije odgovorila na pitanja koja se odnose na konkretna fizička lica. Međutim, potvrdili su da istražitelji Nacionalnog istražnog ureda vrše pretrese kuća na području Ljubljane. “U pretresima kuća, koji se vrše u privatnim i poslovnim prostorima, prikupljaju se obavještenja i traže dokazi o sumnji za krivična djela iz oblasti privrednog kriminala. Današnji pretresi kuća dio su dvogodišnjeg pretkrivičnog postupka koji vodi specijalizovano državno tužilaštvo,”napisali su.

Jan Bec, rođak i povjerenik

Jan Bec rodbinski je povezan sa porodicom Janković, a prije nekoliko godina su njegove kompanije postale glavni povjerenik kompanijama iz Elekta grupacije, koje predstavljaju poslovnu mrežu porodice Janković. Još 2012. godine od Mete Logar, nekadašnje partnerke Damijana Jankovića, Bec je kupio kompaniju Bodi, koja je najveći povjerenik kompanije Electa inžinjering. Među velikim povjerenicima Electe inžinjering je također i kompanija Celeris Trgovina, u kojoj je direktor gore spomenuti Gregor Marolt.

Posljednjih godina je Becova kompanija Aegis od Zorana Jankovića, kompanije Heta Asset Resolution (loše banke nekadašnjeg Hypa), te nekih kompanija ljubljanske općine, kupila potraživanja prema kompanijama iz grupacije Electa.

Zato je Bec bio ključan za potvrđivanje prisilnih naplata kompanija Electa inžinjering, Electa Holding i Elekta Naložbe. Usvojene su takve prisilne naplate, po kojima bi poslovnoj mreži porodice Janković, otpisali 29 miliona eura duga. Prisilnu naplatu Electa Holdinga je zatim sud na prijedlog države obustavio i obrazložio da iz ažuriranog spiska provjerenih potraživanja, koji je dostavio dužnik, nisu vidljivi pravni osnovi njihovog nastanka. Damijan Janković je zatim povukao prijedlog prisilne naplate Electa Holding.

U aprilu ove godine Aegis je kupio polovinu vlasničkog udjela kompanije Electa Holding. Ovo je bilo na prodaju u ličnom stečaju Damijana Jankovića. Udio je bio prodat nakon početnih dvije hiljade eura.

Bec je sa svojom kompanijom Paladin 2018. godine od Hypo Leasinga kupio stan u “Močeradi”, zgradi u ljubljanskom Trnovskom pristanu. Stan je nekada bio u vlasništvu Electa inžinjeringa, koji ga je prodao kompaniji Baza Dante, a oni Hypo Leasingu.

Jan Bec je partner Urše Kunej, kćerke Andreje Kunej, sestre Mije Janković, objavio je list Finance. Damijan Janković i Jure Janković, sinovi Zorana i Mije Janković, dakle Becovi su rođaci. Urša Kunej je također bila prvi osnivač kompanije Aegis, koja se prilikom osnivanja zvala Glanc.

Prošle godine je web portal Necenzurisano objavio video snimke razgovora između Jana Beca, Damijana Jankovića i nepoznatih privrednika, navodno sa teritorije nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Razgovarali su o otkupu zgrade nekadađnje štamparije Mladinske knjige za Bežigradom u Ljubljani.