Enver Bijedić tužio Zorana Milanovića

0

Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kako je i najavio, podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog grubog umanjivanja genocida u Srebrenici.

“Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske je 02.12.2021. godine prokomentarisao glasanje Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u kojem su se svrstali na stranu zastupnika iz bh. entiteta RS koji podržavaju Milorada Dodika u stavu da ponište Odluku visokog predstavnika Valentina Inzka, o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, gdje je iznio svoj stav da svaki genocid nije isti”, navodi se u Bijedićevom saopštenju .

Navodi se kako je predsjednik Republike Hrvatske nastavio u još skandaloznijem tonu.

“Milanović je 03.12.2021.godine nastavio u još skandaloznijem tonu, gdje je pokušao genocid u Srebrenici relativizirati uspoređujući ga s holokaustom i genocidom u Ruandi”, navodi se.

U zaključku saopštenja stoji da ovakve izjave Milanovića za direktnu posljedicu imaju uznemiravanje i stvaranje dodatnih nacionalnih netrpeljivosti među građanima Bosne i Hercegovine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here