Ceste u BiH su među najsmrtonosnijima u Europi

0
Tijekom protekle godine stopa smrtnosti u BiH iznosila je 69 poginulih na milijun stanovnika, što je daleko od prosjeka EU, gdje se bilježi 51 poginula osoba na milijun stanovnika – naveli su iz BiHAMK-a.
Ceste u BiH su među najsmrtonosnijima u Europi, rezultat je istraživanja Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK). U ovom istraživanju ističe se kako se, iako je smanjen broj prometnih nesreća, kao i poginulih, ipak može zaključiti da je stanje u BiH i dalje nezadovoljavajuće i da se nalazimo pri samom vrhu ljestvice po smrtnosti u prometu, piše Večernji list BiH.


Gdje je najrizičnije

– Tijekom protekle godine stopa smrtnosti u BiH iznosila je 69 poginulih na milijun stanovnika, što je daleko od prosjeka EU, gdje se bilježi 51 poginula osoba na milijun stanovnika – naveli su iz BiHAMK-a. Istaknuli su da su prošle godine na cestama u BiH zabilježene ukupno 29.703 prometne nesreće, od kojih je 6260 nesreća s poginulim i ozlijeđenim osobama te 23.443 prometne nesreće s materijalnom štetom.

Među najrizičnijim cestama u BiH smatraju se magistralna cesta M17 koja povezuje granični prijelaz Bosanski Šamac i granični prijelaz Doljani, zatim dionice Zenica – Maglaj, Doboj – Lukavac, Jablanica – Mostar, Bugojno – Gornji Vakuf, Krupa – Otoka i dionica ceste Banja Luka – Jajce u Tijesnom.

Dodali su kako je prošle godine nastavljen trend smanjenja ukupnog broja prometnih nesreća koji je započeo 2017. godine, što je, uz ostalo, posljedica i značajnog smanjenja prometa na cestama u BiH uslijed proglašenja stanja nesreće u FBiH, odnosno izvanrednog stanja zbog pojave koronavirusa.

– Prema navedenim podacima, možemo zaključiti kako se na području BiH dnevno tijekom 2020. godine događalo u prosjeku nešto više od 81 prometne nesreće, od čega oko 17 prometnih nesreća s poginulima i ozlijeđenima – navodi se u ovom istraživanju.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruge za unapređenje sigurnosti prometa RS-a, istaknuo je u razgovoru za Nezavisne kako je prije nekoliko godina sličnu analizu uradio EuroRAP, koji radi istraživanje na području EU.

Sigurnost i autoceste

– Tada je istraživanje pokazalo da su na području BiH ceste visokorizične. Međutim, od tada imamo određene pomake zato što je došlo do izgradnje autocesta, kako u FBiH tako i u RS-u. Puštanjem dionica autocesta u promet došlo je do značajnog smanjenja smrtnosti – naveo je Jaćimović.

Naglasio je kako su autoceste cestovna mreža koja osigurava potpun i najveći stupanj sigurnosti sudionika u prometu. Milija Radović, zamjenik ravnatelja Agencije za sigurnost prometa RS-a, kazao je kako je po broju poginulih na 100.000 stanovnika BiH u rangu sa zemljama Balkana. – Mislim da u EU postoje neke zemlje koje imaju veću stopu smrtnosti na cestama od BiH – rekao je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here