Akcija SIPA u Zenici: Na meti gradonačelnik Fuad Kasumović i saradnici

0

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros vrše pretrese i hapšenja na nekoliko lokacija u Zenici. Jedna od osoba u fokusu ove policijske akcije je i aktuelni gradonačelnik Fuad Kasumović. Prema saznanjima Federalne televizije istražitelji SIPA-e nisu pronašli Kasumovića na adresi kao ni njegovu saradnicu Almiru Baručija-Kapidžić.

U međuvremenu se Kasumović oglasio putem zvanične Facebook stranice kazavši da se nalazi u pratnji policijskih istražitelja te da se radi o montiranom procesu.

Saznajemo da se radi o aktivnostima vezanim za predmet “Zenicatrans”, no više detalja bit će poznato tokom dana.

Predmet “Zenicatrans” postat će zanimljiv javnosti početkom ove godine kada je Federalna uprava policije nakon provedene istrage izvjestila Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona da je dokumentovala niz krivičnih djela počinjenih od strane Fuada Kasumovića i drugih u vezi sa izuzimanjem Autobuske stanice iz imovine Zenicatransa, gdje je ova grupa, navodno, oštetila preduzeće za oko 4 miliona maraka.

„Federalna uprava policije je 15.O1.2O21. godine dostavila ovom tužilaštvu lzvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv lica F.K. i drugih zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivičnog djela zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju te krivičnog djela prijevara u privrednom poslovanju“, stajat će to u januarskom saopštenju Tužilaštva ZDK-a.

U izvještaju FUP-a, pored Kasumovića, bili su osumnjičeni gradski pravobranilac Zlatko Osmanović, bivši direktor Zenicatransa Besim Husaković ali i Vahdet Drino, bivši predsjednik uz članove Nadzornog odbora tog preduzeća i službenik interne revizije Grada Zenica.

Kako saznajemo, navedena krivična djela koja su uočili inspektori FUP-a, dokumentovat će i istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu, dok je istraga zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela u vezi sa namjernim izazivanjem stečaja u privrednom društvu, proširena na još nekoliko drugih lica koja su direktni učesnici u procesu izuzimanja objekta autobuske stanice iz bilansa preduzeća.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here