3 Začina koja možete uzgojiti na prozoru vašeg doma

0

 

Ljubitelj ste svježih začina i želite posaditi nove biljke na vašem balkonu ili u kuhinji? Odlično! Donosimo vam korisne savjete o uzgoju tri omiljene začinske biljke jednostavne za održavanje.

Neka vaša kuhinja bude opskrbljena svježim biljem tijekom cijele godine. Koristite sorte koje uspijevaju na osunčanom prozoru ili pod svjetlima za uspješan uzgoj. Za najbolje rezultate, svaku biljku posadite u poseban lončić kako biste mogli prilagoditi njegu i dati joj prostora za rast. U nastavku teksta donosimo savjete kako uzgojiti peršun, vlasac i origano u vašem domu.

Peršun

Zbog svog bogatog sastava peršun je jako ljekovita biljka. Lako je probavljiv, dodaje se jelima kao začin a vrlo često od njega se priprema i čaj. U narodu se često koristi i kao oblog za njegu kože. Pored biološki aktivnih materija, peršun sadrži aromatična ulja i flavonoide. Uljna komponenta miristicin inhibira neke oblike tumora, dok flavonoidi posebno luteolin, djeluju kao jaki antioksidansi.

Vlasac
S blagom aromom luka, vlasac je odličan u kombinaciji s jajima i u salatama, a koristi se i kao dekoracija jelima. Prisjetite se samo koliko puta ste u restoranu dobili jelo ukrašeno vlascem.

Kod uzgoja vlasca pripazite da biljka dobiva dovoljno svjetlosti. Posadite ju u bogato organsko tlo u malo većoj tegli da bi se moglo razgranati. Redovito ga zalijevajte te škarama režite listove koji iskaču iz posude zbog urednosti. Nakon cvatnje vlasac nemojte čupati, nego vrhove biljke režite škarama.

Origano
Koristi se u talijanskoj, meksičkoj i bliskoistočnoj kuhinji, a najpoznatiji je kao začin koji se stavlja na mnogima omiljenu pizzu. Koristi se i u pripremi različitih umaka, juha i variva.

Osušeni listovi origana su oštriji nego svježi. Uzgaja se jednako kao i bosiljak i vlasac. Zalijevajte kad je površina tla suha, ali pripazite da ne presuši. Umjereno do jako svjetlo mu je dovoljno za uspješan uzgoj.

Gdje posaditi začinsko bilje?

Najbolje bi bilo kada biste pronašli mjesto u kući ili stanu koje je najčešće osvijetljeno dnevnim svjetlom. Prozor ili balkon su mjesta na kojima će bilje dobiti najviše svjetlosti zbog čega će dobar uzgoj biti gotovo zagarantiran. Ako nemate takav prostor, onda napravite ili pronađite kutak koji sadrži najviše rasvjete. Možete nabaviti i posebne LED lampe za uzgoj biljaka koje su također učinkovite.

Osim što ćete imati začine iz vlastitog uzgoja, sadnja biljaka će vam donijeti posebnu vrstu zadovoljstva jer konzumirate nešto što ste sami proizveli. Stoga, što čekate?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here