Vučić poručio Sandžaklijama da trebaju razumjeti Srbe, nije precizirao da li i srpske policajce kad pjevaju četničke pjesme i prizivaju novi genocid?

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je komentarisao pjevanje nacionalističke pjesme, a koju su pjevali policajci u Priboju.

Kako je izjavio, nije vidio detalje iz snimka, koji je objavio portal Sandžakpress.rs, te je poručio Bošnjacima da je ovo njihova zemlja koliko i njegova.

“Vidio sam taj snimak. Što se tiče događaja iz Priboja, nisam sve detalje vidio. Moje je da kažem Bošnjacima u Srbiji da je ovo njihova zemlja, jednako koliko i moja, jednako koliko i svih nas. Bit će apsolutno sigurni i zaštićeni. Naravno da niko ne može da se saglasi s tim da vrijeđate ili prijetite pripadnicima drugih naroda podsjećanjem na ubistva nevinih ljudi”, rekao je.

Vučić je govoreći o odnosima Bošnjaka i Srba istakao da moraju razumjeti jedni druge te da jedni bez drugih ne mogu živjeti i opstati.

“Što prije shvatimo, to će biti bolje i za jedne i za druge”, zaključio je, piše Blic.

Prema navodima spomenutog portala, snimak je nastao u ugostiteljskom objektu tokom proslave Nove godine. Naglašeno je da se na njemu vide zamjenik načelnika Regionalnog centra Granične policije Vidosav Avramović, oficir u Policijskoj upravi Priboja, Marko Žujić, bivši pomoćnik komandira, Milojica Bjelović Mime, te policajci Goran Šalipur, Vladan Janjušević, Dragan Zeković i još nekoliko pripadnika PU Priboj.

Između ostalog, pjevali su pjesmu sa stihovima:

“Srebrenice, tako si mi mila, dabogda se triput ponovila

Oj Pazaru, novi Vukovaru, oj Sjenice, nova Srebrenice

Oj Fatima, đe su ti dimije,

u četnika oko Ledenika”.

Pjesmom su veličali i osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. Policajac Dragan Zeković se javno izvinio za ovaj sraman čin.