Uz samo 10 grama tamne čokolade dnevno bit ćete sretniji

Istraživanje provedeno na Nacionalnom sveučilištu u Seoulu pokazalo je da su zdrave odrasle osobe koje su dnevno jele 30 grama tamne čokolade s 85 posto kakaa bile sretnije u odnosu na zdrave odrasle osobe koje su jele čokoladu s manjim udjelom kakaa ili je uopće nisu jele.

Manje šećera

Korejski znanstvenici smatraju da je poboljšanje raspoloženja povezano s promjenama u mikrobiomu crijeva do kojih je došlo nakon jedenja tamne čokolade, kao što je pokazala analiza uzoraka stolice ispitanika. Čokolada s većim postotkom kakaa je bolji izbor jer sadrži manje šećera, masti i drugih dodataka kao što su bojila i palmino ulje.

Kakao koji se koristi u proizvodnji čokolade obiluje nutrijentima koji jačaju imunosni sustav i smanjuju rizik za razvoj mnogih bolesti. No, dosad se malo znalo o učinku tamne čokolade na emocije i ovo je prvo istraživanje koje je dokazalo da svakodnevna konzumacija tamne čokolade, osim na fizičko, utječe i na psihičko stanje ljudi.

Pokazalo se da je konzumacija tamne čokolade znatno smanjila negativno raspoloženje u skupini ispitanika koji su jeli čokoladu s 85 posto kakaa, ali ne i u skupini ispitanika koji su jeli čokoladu sa samo 70 posto kakaa. Uzorci stolice su pokazali da je i raznolikost mikrobioma crijeva bila znatno viša u skupini ispitanika koji su jeli čokoladu s 85 posto kakaa nego u kontrolnoj skupini.

 

 

 

 

zivim.hr