Podignuta optužnica protiv bivšeg premijera RS-a Aleksandra Džombića, on upozorava da je to protivno principu pravičnog suđenja

Javno tužilaštvo RS-a u Banjoj Luci podiglo je optužnicu protiv bivšeg premijera ovog entiteta Aleksandra Džombića, nezvanično saznaje Mondo.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Okružnom sudu Banja Luka.

Kako se saznaje od dobro obaviještenog izvora, Džombić se tereti za krivična djela zloupotrebe službenog položaja i ovlasti, a u vezi s milionskim kreditima koji su dodjeljivani preko Investiciono-razvojne banke RS pravnom licu Energolinija d.o.o. Zvornik.

Aleksandar Džombić je bio predsjednik Vlade Republike Srpske od 2010. do 2013. godine, a prije toga i ministar finansija.

Nakon što je Javno tužilaštvo Republike Srpske podiglo optužnicu protiv bivšeg premijera ovog entiteta Aleksandra Džombića, advokatska kancelarija koja zastupa Džombića prenijela je njegovu izjavu.

Džombić je naveo kako je sve informacije o optužnici koju je podiglo Javno tužilaštvo saznao iz medija.

“Još uvijek nisam dobio nikakve zvanične informacije u vezi optužnice niti sam upoznat sa njenim detaljima. Iznenađen sam da je Republičko javno tužilaštvo pojedine detalje optužnice saopštilo medijima prije samog potvrđivanja optužnice nadležnog suda što po mom mišljenju povređuje princip pravičnog suđenja”, rekao je Džombić.

Također, naglašava kako očekuje profesionalan pristup suda.

“Očekujem da će u ovom slučaju nadležni sud korektno, profesionalno i odgovorno analizirati podnesenu optužnicu prije odluke o njenom potvrđivanju”, izjavio je bivši premijer RS-a Aleksandar Džombić.

Podsjetimo, optužnica koju je podiglo tužilaštvo, proslijeđena je na potvrđivanje Okružnom sudu Banja Luka.

Džombić se tereti za krivična djela zloupotrebe službenog položaja i ovlasti, a u vezi s milionskim kreditima koji su dodjeljivani preko Investiciono-razvojne banke RS pravnom licu Energolinija d.o.o. Zvornik.

Aleksandar Džombić je bio predsjednik Vlade Republike Srpske od 2010. do 2013. godine, a prije toga i ministar finansija.