Osuđujuća, doduše nepravosnažna presuda za bivšeg načelnika Kalesije: Rasim Rus – kriv dibidus

Kantonalni sud Tuzla je u ponovljenom drugostepenom postupku donio osuđujuću nepravosnažnu presudu za bivšeg načelnika Kalesije Rasima Omerovića zbog krivičnog djela protivzakonito posredovanje i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Obzirom na to da je prvostepena presuda Općinskog suda Kalesija bila oslobađajuća, optuženi ima pravo izjaviti žalbu na ovu presudu Vrhovnom sudu FBiH – saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Iz te institucije podsjećaju da se Omerović optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona tereti da je u augustu 2014. godine kao načelnik općine Kalesija iskoristio svoj službeni položaj i posredovao da se izvrši službena radnja koja se ne bi smjela izvršiti, te u postupku izbora za najpovoljnijeg ponuđača za zakup poljoprivrednog zemljišta od članova Komisije za izbor najpovoljnijih ponuda, koji su mu hijerarhijski bili podređeni, tražio da izmjene već utvrđenu listu i kumulativne bodove za najpovoljnije ponuđače.

Tako su na traženje optuženog članovi komisije izvršili ispravku prvobitno sačinjenog prijedloga liste i sačinili listu kako je Omerović tražio. Na ovaj način su oštećena dva poljoprivrednika sa područja Kalesije koji su imali najpovoljniju ponudu za veće parcele zemljišta koje su trebali dobiti u zakup, ali su te parcele u ukupnoj površini većoj od 43 hektara dodijeljene osobi koja nije imala povoljniju ponudu, dok su povoljniji ponuđači dobili manje parcele zemljišta za koje nisu ni aplicirali – navodi se u saopćenju.

– Dakle, optuženi je posredovao prema članovima komisije da učine radnje koje nisu smjeli učiniti i postupio suprotno odredbama Pravilnika o kriterijima za izbor najpovoljnijih ponuđača za zakup poljoprivrednog zemljišta na području općine Kalesija – saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.