Napravite „vitaminski melem” za jačanje imuniteta

“Kako ojačati imunitet?”, pitanje je koje sebi postavljamo kada osjetimo da nas “lomi” prehlada. Ipak, ako pojačamo prirodnu odbranu organizma, imuntet će nam uvijek biti jak.
O bijelom luku se već godinama govori kao o supernamirnici koja je neprikosnovena u borbi za jačanje imuniteta. Efikasno štiti od patogenih bakterija, virusa i parazita otpornih na lijekove, a takođe je dobar i protiv gljivičnih infekcija. Nutricionosti tvrde da bijeli luk svoje najbolje dejstvo pruža u svježem ili izgnječenom obliku.

Kada se kombinuje s pravim namirnicama, kao što je recimo med – koji spada u najljekovitije darove prirode – i đumbirom, daje supermoćan napitak koji pruža višetruku korist zdravlju organizma. Recept ze melem za jačanje imuniteta je jednostavan, a dovoljna je da unosite samo jednu kašičicu na dan.

U sok od svježe cijeđenog limuna dodajte sitno nasjeckan čen bijelog luk, 2 kašike narendanog đumbira, pola kašike mlevene čili paprike i pola kašike cimeta. Dobro izmješajte, pa dodajte 2 kašike meda. Smjesu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru i svakog jutra uzimajte po jednu kašičicu za jačanje imuniteta.