Drama zbog vize i vakcine: Đoković u karantinu za imigrante, Srbi igraju kolce, australijski premijer demantira Vučića…

Saslušanje povodom žalbe Novaka Ðokovića na ukidanje vize za ulazak u Australiju, zakazano je za 18:00 sati po lokalnom vremenu, odnosno 8:00 ujutro po srednjoevropskom vremenu, u Federalnom okružnom i porodičnom sudu, javlja Reuters.

Svjetskom teniseru broj jedan Novaku Ðokoviću je odbijen ulazak u Australiju nakon brojnih protesta zbog odluke da mu se odobri medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv COVID-a 19 kako bi mogao nastupiti na Australian Openu, navodi britanska agencija.

Ðoković je prevezen u jedan hotelski karantin u Melbourneu nakon što je tokom noći bio zadržan na aerodromu, te mu je rečeno da će kasnije danas morati napustiti Australiju.

Srpski navijači okupili su se ispred hotela u kome je smješten Novak Đoković da izraze nezadovoljstvo što mu je zabranjeno učešće na Australijan openu.

Ispred Park hotela, koji služi kao karantin dok se ne sazna odluka žalbe srpskog asa, okupili su se Srbi iz Melbura kako bi mu pružili podršku.

Sa zastavama i uz tradicionalno srpsko kolo, pristalice su poručile Novaku da nije sam u ovoj borbi, piše B92.

Đoković bi od osam sati po našem vremenu, a 18 po lokalnom, trebalo da bude saslušan u Federalnom sudu u Melburnu.

Žalba protiv deportacije

Granične snage Australije potvrdile su da je Ðokoviću otkazana viza, dok je neimenovani izvor rekao Reutersu kako su njegovi advokati podnijeli žalbu kako bi spriječili deportaciju.

Cijela je situacija, kako prenosi Tanjug, izazvala međunarodni incident u koji se uključio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji tvrdi da je Ðoković pretrpio maltretiranje.

Vučić je rekao da je razgovarao sa Ðokovićem kako bi ga uvjerio da je “cela Srbija uz njega i da organi vlasti Srbije čine sve da se maltretiranje najboljeg svetskog tenisera odmah okonča”.

Morrison demantirao Vučića

“Srbija će se u skladu sa svim normama međunarodnog prava boriti za Novaka, istinu i pravdu”, napisao je Vučić na Twitteru.

Australijski premijer Scott Morrison je potvrdio da je upoznat sa time da je Ambasada Srbije u Canberri “iznijela primjedbe”, ali je negirao tvrdnje o maltretiranju.

“Australija ima suverene granice i jasna pravila koja su nediskriminatorna”, rekao je Morrison.