Ambasada SAD u BiH: Obilježavanje dana RS je neustavno, pozivamo sve političke lidere da postupe u skladu s odlukama suda koje su konačne i obavezujuće

Obilježavanje dana RS 9. januara je neustavno, a odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH) su konačne i obavezujuće.

Ovo se navodi u odgovoru ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE) na upit o proslavi neustavne godišnjice Republike Srpske (RS).

Poštivanje vladavine prava je temelj demokratije

Iz američke ambasade pozivaju sve političke lidere da postupe u skladu s odlukama suda.

– Poštivanje vladavine prava je temelj demokratije i od vitalnog je značaja za napredak BiH na njenom euroatlantskom putu – dodaje se u odgovoru.

U RS-u, jednom od dva entiteta u BiH, u nedjelju, 9. januara bit će obilježen Dan Republike Srpske, uprkos dvije odluke Ustavnog suda BiH kojima je on proglašen neustavnim.

Prethodno je Venecijanska komisija u mišljenju ocijenila da je “diskriminatorski, jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja”.

Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik

Na taj datum 1992. godine u Sarajevu samozvana Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donijela je “Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine” – na područjima “srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u Bosni i Hercegovini, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a s ciljem da je pripoji Jugoslaviji”, koja se tada raspadala.

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kasnije osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina.