“Za srbendu iz Laktaša – spremni”: Proustaški hrvatski svjetski kongres lobira za Dodika

Novinar Michael Martens tvrdi da jedna od organizacija koja okuplja hrvatske iseljenike u Njemačkoj lobira za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Martens, koji je dopisnik lista Frankfurter Allgemeine Zeitung, je istakao da je riječ o ekstremno desničarskom udruženju koje lobira među medijima.

“Hrvatski svjetski kongres (HSK) u Njemačkoj je udruženje hrvatskih ekstremnih desničara koje ne govori ništa o sebi osim da ima bombastičan naziv. Od njemačkih medija traže da rade intervju s Dodikom, koji trenutno pokušava urušiti Bosnu i Hercegovinu”, ukazao je Martens.

Na web stranici HSK je navedeno da je formiran 1993. te da mu je sjedište u New Yorku. Tvrdi se da je 1998. primljen u Ujedinjene nacije kao “nevladina međunarodna organizacija s konsultativnim statusom”. Navedeno je da djeluje u 30 država širom svijeta. Cilj mu je unapređenje zajedništva među Hrvatima, ostvarenje njihovih težnji, osiguranje kontinuiteta i razvoja vjerskog, duhovnog, kulturnog, društvenog i sportskog naslijeđa Hrvata.

Predsjednik ove organizacije je Vinko Sabljo, u čijoj je biografiji istaknuto da u Švicarskoj živi od 1973. Rođen je u Bosni i Hercegovini (Poklečani – Rakitno). Bio je uposlen u bolnici u Švicarskoj, kao i u Generalnom konzulatu Hrvatske u Cirihu. Radio je i kao sekretar za iseljeništvo u HDZ-u. Prošle godine se okušao i kao kandidat za zastupnika u Saboru Hrvatske.

HSK je u martu ove godine poslao pismo američkim senatorima upozorivši ih na “islamistički terorizam u Bosni i Hercegovini i njegove veze s bošnjačkim muslimanskim vodstvom u Bosni i Hercegovini”.