WHO: Do sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj povezan s omikron varijantom koronavirusa

 

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je danas da nisu dobili izvještaje o smrtnim slučajevima povezanim s omikron varijantom koronavirusa i naglasio da delta ostaje fokus borbe protiv pandemije.

Christian Lindmeier rekao je da zdravstvena organizacija još uvijek prikuplja dokaze o novoj varijanti koja je prvo registrovana u Južnoafričkoj Republici 11. novembra.

“Još nismo dobili izvještaje o smrtnim slučajevima uzrokovanim omikronom. Također, ne zaboravimo da trenutno dominantna varijanta i dalje ostaje delta varijanta. Omikron je možda u usponu i možemo doći do tačke u kojoj će preuzeti ulogu dominantne varijante”, rekao je Lindmeier.

Prema njegovim riječima, svijet se mora zaštititi od delta varijante.

Otkako je koronavirus prvi put otkriven prije skoro dvije godine, WHO je potvrdio skoro 263 miliona slučajeva i preko 5,22 miliona smrtnih slučajeva širom svijeta.

Nakon što je varijanta omikrona pronađena u Bocvani i Južnoafričkoj Republici, neke zemlje u Evropi i Sjevernoj Americi prošle sedmice su uvele stroga ograničenja putovanja u neke afričke zemlje, pa čak i zabranile letove.

Ove mjere su izazvale osudu najviših zvaničnika UN-a, WHO-a, međunarodnih turističkih tijela i radničkih udruženja.

“Umjesto što zatvarate granice i uvodite ograničenja, mnogo je bolje pripremiti svoju zemlju, svoj zdravstveni sistem za moguće nadolazeće slučajeve. Možemo biti prilično sigurni da će se omikron varijanta proširiti. Delta je također počela negdje. A sada je imamo kao dominantnu varijantu u preko 90 posto svijeta”, rekao je Lindmeie