Vitamin D važniji nam je zimi, nego ljeti

 

Tijekom zimskih mjeseci postoji rizik od deficita vitamina D u organizmu jer ga u najvećoj mjeri apsorbiramo kroz kožu, izlaganjem sunčevim zrakama.

Vitamin D bitan je za kosti, no i za jačanje imuniteta u cjelini. Ovaj nutrijent igra važnu ulogu u gastrointestinalnom zdravlju, snižavajući upalne procese te na taj način smanjujući rizik od Crohnove bolesti i sindroma polupropusnih crijeva, piše portal Inverse.

Redovito vježbajte i boravite na otvorenom (najmanje 10-15 minuta dnevno)

Konzumirajte odgovarajuću i uravnoteženu prehranu. Najprirodniji izvori vitamina D u hrani su ulje jetre bakalara i drugih masnih riba, potom u tuni, srdeli, skuši, bakalaru, lososu, plodovima mora, shiitake gljivama, jetri te žumanjku jajetu.

Prema preporuci Zavoda za javno zdravstvo, tijekom zimskih mjeseci konzumirajte vitamin D kao dodatak u prehrani u dozi od 25-50 µg dnevno.