Rektorsko falsificiranje historije u Mostaru: Tomić u novom skandalu, pomaže mu Zlomušica

Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru predstavlja jedan od istinskih simbola grada na Neretvi, u pravom smislu te riječi. Osnovan 1977. godine i kao takav egzistira sve do danas, kao najstarija obrazovna institucija u Hercegovini. U februaru ove godine, Univerzitet je proslavio 44 godine postojanja i rada.

U svojoj četrdesetčetverogodišnjoj historiji postojanja, mostarski Univerzitet je proživio i preživio brojne poteškoće. Tokom perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu i Mostar, Univerzitet je protjeran sa svog ognjišta. Oteta mu je imovina, uključujući prostorije, od kojih su neke služile kao logori Hrvatskog vijeća odbrane za zatočenike bošnjačke nacionalnosti. Ipak, Univerzitet je uprkos tome nastavio sa radom.

Nova era Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru započela je u Sjevernom logoru u Mostaru, u istočnom dijelu grada, u porušenim i razrušenim prostorima bivše vojne kasarne, koje je vremenom univerzitet obnavljao i rekonstruisao, a danas univerzitetski kampus liči na moderne evropske univerzitetske kampuse, sa obnovljenim skoro svim zgradama.

Ipak, ovih dana u Mostaru svjedočimo degradaciji postignutog rada i uspjeha Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, i to ni manje ni više nego od strane prvog čovjeka Univerziteta, prof.dr. Elvira Zlomušice, koji obnaša funkciju rektora.

Naime, Sveučilište u Mostaru proslavilo je svoju “44. obljetnicu” što je notorna neistina, jer je Sveučilište počelo sa radom tokom rata u Mostaru na otetoj imovini Univerziteta. Umjesto oštrog demanta i lekcije kolegama sa Sveučilišta od strane menadžmenta Univerziteta “Džemal Bijedić” na ovakve pokušaje falsificiranja historijskih činjenica, oni su otišli i korak dalje.

Svojim prisustvom na svečanoj “44. obljetnici” Svučilišta, rektor Univerziteta prof.dr. Elvir Zlomušica direktno je dao svoj doprinos pokušaju prekrajanja historije i falsificiranja činjenica. Poseban gost i govornik na svečanosti tim povodom u organizaciji Sveučilišta bio je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, što je i objavljeno na službenoj stranici ove stranke, a Čović ne krije svoju bliskost sa rektorom Sveučilišta u Mostaru prof.dr. Zoranom Tomićem.

Rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru prof. Zlomušica ovim postupkom učestvovao je u krađi institucionalne historije, jer je svima jasno da Sveučilište niti u kojem slučaju ne može slaviti 44 godine postojanja, a još manje može slaviti način na koji je protjeran Univerzitet.

Zlomušica je prije izbora za rektora, u prošlosti poznat po tome što je bio šef Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Grada Mostara.

I.D. / Oslobođenje