Predviđanja: Nakon praznika i do 5.000 novooboljelih dnevno u Srbiji

epa08144401 Medical staff transfer patients to Jinyintan hospital where patients infected with a new strain of Coronavirus identified as the cause of the Wuhan pneumonia outbreak are treated in Wuhan, Hubei province, China, 20 January 2020. More cases of the mysterious SARS-like virus linked to the Wuhan pneumonia outbreak were reported in China on 20 January 2020, bringing the total number of cases to more than 200 with three deaths so far. EPA-EFE/STRINGER CHINA OUT

Epidemilog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon upozorava kako broj novozaraženih korona virusom poslije novogodišnjih i božićnih praznika u ovoj državi može dostići 5.000 ljudi dnevno, prenosi agencija Tanjug.

Kon je, za list Politika, objasnio kako će do toga doći pošto će građani izbjegavati da se jave ljekarima za vrijeme praznika, te dodao kako sada virus prolazi i kroz vakcinisanu populaciju, te da je dodatni okidač proslava Nove godine.

„Pitanje je samo koliko će biti onih koji će morati da se hospitalizuju i koliko će to zaista pogoditi naš zdravstveni sistem, koji je u ovom trenutku najvažnije sačuvati. Ovo je početak šestog talasa COVID-a ili drugi pik petog talasa”, naveo je on.

Bitna treća doza cjepiva

Novi soj virusa – omikron, ističe, uspijeva zaraziti i vakcinisane, ali, kako kaže Kon, dosadašnje iskustvo je pokazalo da uglavnom ne daje dramatičnu kliničku sliku kod oboljelih, pa kod većine nema potrebe za bolničkim liječenjem.

„Kod osoba koje imaju slab imunosistem, bilo zbog bolesti ili zbog godina, može da se razvije teška forma oboljenja i da dođe do smrti. Zato je veoma bitna treća doza cepiva, jer se pokazalo da efektivnost vakcina raste posle treće doze”, rekao je srbijanski epidemiolog.

On je istakao kako se rast broja zaraženih, koji se u Srbiji bilježi poslednja tri dana, ne može zaustaviti ako se ne poduzmu ozbiljne epidemiološke mjere.