Potrošačka košara “skočila” za skoro 90 KM, a plaća niža za dvije KM

Sindikalna potrošačka košara, koju izračunava Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, u studenom je iznosila 2.190,30 KM i za 88,59 KM je skuplja od potrošačke košare za listopad. Istodobno, prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za rujan 2021. iznosila je 998,00 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavodi za statistiku) i za dvije KM je niža od iznosa u prethodnom mjesecu.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke košare prosječnom plaćom je 45,56 posto. Kako je priopćeno iz Saveza samostalnih sindikata BiH, prilikom izrade sindikalne potrošačke košare u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

– Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije:

1. Prehrana – 48 posto

2. Stanovanje i komunalne usluge – 14,2 posto

3. Higijena i održavanje zdravlja – 8,6 posto

4. Obrazovanje i kultura – 6,4 posto

5. Odjeća i obuća – 11 posto

6. Prijevoz – 6,3 posto

7. Održavanje domaćinstva – 5,5 posto

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 83 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki – navedeno je u priopćenju.