Podlost Orbanovog diverzanta: Evropskom komesaru Varhelyiju Inzko kriv za krizu u BiH

Višemjesečna blokada države, secesionistički napadi, prijenos nadležnosti. Parainstitucije. Više, čini se, nisu vijest. Za to svi znaju i znali su od ranije. Danas je to potvrđeno. Barem prema izvještaju Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU u BiH, koji je objavio portal Istraga.ba. Vjerodostojnost izvještaja potvrđena je i za Federalnu televizuju.

Nakon svega, u javnosti se pojavila dilema: Da li je Milorad Dodik s Oliverom Varhelyijem, evropskim komesarom za proširenje, dogovorio sjednicu Narodne skupštine RS-a ili ga samo informisao. Bilo kako bilo, činjenica je da su svi znali, a reakcije izostale.

Do sada krivac za krizu u BiH bio je Dodik, od danas je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Navodi Sattler u izvještaju, citirajući Varhelyija. Diplomatski – nije sporan sadržaj nametnutog zakona, već tajming.

“Ističući važnost mandata OHR-a i da za trenutnu situaciju nije kriv visoki predstavnik Christian Schmidt, komesar Varhelyi je podijelio svoju iskrenu ocjenu da je za sadašnju političku krizu u BiH kriv i njegov prethodnik, visoki predstavnik Inzko. Iako se Inzkovi amandmani ne mogu osporiti sa stajališta sadržaja zakona, problematična je bila činjenica da su nametnuti posljednjeg dana mandata visokog predstavnika Inzka”, stoji u izvještaju Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU u BiH.

Dakle, kriv je Inzko, a ne Dodik koji je zbog Inzkove odluke o zabrani negiranja genocida blokirao državu. I krenuo u secesionističke poduhvate. I to nije krio. No, vratimo se mjesec unatrag. 24. novembar. Uoči Dana državnosti BiH evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji. Sastanci iza zatvorenih vrata. S članovima Predsjedništva BiH. Prvi put s Dodikom. Potom u Banjaluci, s čelnicima RS-a. Drugi put s Dodikom. I večera u Sarajevu. Treći put s Dodikom. Varhelyi je zaprijetio ekonomskim sankcijama. Dodik najavio posebnu sjednicu.

“BiH će se suočiti s ekonomskim sankcijama ako se ne vrati dijalogu i deblokadi institucija”, poručivao je Varhelyi.

“Mi ćemo 10. decembra donijeti odluku da stavimo van snage Ashdownov zakon o zabrani raspolaganja (državnom) imovinom i stavit ćemo obavezu da se ta imovina efektno uvede kao imovina Republike Srpske”, izjavio je tada Dodik.

Desetog decembra posebna sjednica Narodne skupštine RS-a o prijenosu nadležnosti održana. Institucije i dalje blokirane, osim kada treba glasati za nove kredite i fondove. No, umjesto ekonomskih sankcija, mjesec poslije zvanična potvrda Mađarske o protivljenju sankcijama Dodiku. U istom danu u medijima isplivao je izvještaj koji potvrđuje da je evropski komesar Varhelyi, inače porijeklom iz Mađarske, bio upoznat o svemu.

“Na Posebnoj sjednici NSRS-a, planiranoj za 10. decembar, komesar Oliver Varhelyi je pojasnio da će sjednica zaista biti održana, ali da će biti najavljen moratorij na donošenje zakona o jednostranom povlačenju iz državnih institucija na period od šest mjeseci. To je dogovoreno, a predstavnici RS-a će odgovarati za sve suprotne radnje”, naveo je Sattler u izvještaju.

Radnje započete, rok od šest mjeseci teče, a onda ćemo vidjeti hoće li zaključci i zvanično biti provedeni u djelo. I da li će iko, u tom slučaju, odgovarati. Otežavajuća okolnost svakako je i najavljeni veto Mađarske i deklarativni odnos međunarodne zajednice. Unatoč njihovom  pojačanom prisustvu, izgledno je da ćemo od sankcija na stolu imati samo priču.