Patite li od anemije? Prepoznajte je pomoću ovih simptoma

Procenjuje se da ona pogađa skoro trećinu populacije, a u većem riziku su djeca, žene i osobe sa hroničnim bolestima.

Najčešći simptomi anemije, odnosno nedostatka željeza su: kratkoća daha, nepravilni otkucaji srca, depresija, nizak krvni pritisak, oslabljeno pamćenje, glavobolja, blijeda koža, šumovi u ušima.

Ako prepoznajete simptome koji ukazuju na anemiju, vrlo je moguće da imate problem sa gvožđem. Nedovoljno crvenih krvnih ćelija dovodi do anemije koju prvo možete uočiti po blijedoj koži.

Dobar način da proverite nedostaje li vam gvožđe jeste da ispružite ruke ispred sebe s dlanovima okrenutim prema gore i istegnete odnosno raširite prste. Ako su nabori na dlanu svjetli u poređenju s vašom bojom kože, to bi moglo ukazivati na slabiju cirkulaciju uzrokovanu niskim nivoom željeza. Na to ukazuje i belji korijen nokta i blijeda boja unutrašnje linije donjeg kapka.

Najbolji način da pobijedite malokrvnost jeste da jedete što više namirnica bogatih gvožđem, kao što su: nar, paradajz, susam, špinat, cvekla, brokoli, soja, školjke, hurme, smokve, vino od kupina.

Anemiju može potvrditi isključivo krvna slika, stoga ako primetite ove simptome, posjetite ljekara i uradite analize krvi.