Odličan napitak tokom PRAZNIKA: ČAJ koji poboljšava VARENJE

Pretpraznična atmosfera podrazumjeva viđanje sa prijateljima, ručkove i kasne večere, uz obilje hrane, velike zalogaje mesa, ribe, slatkog i slanog, što se može odraziti na digestivni trakt.

Kako bismo pomogli našem tijelu u tim trenucima potrebna su dva saveznika: šetnje i biljni čajevi, koji su prirodni sistemi za poboljšanje varenja i metabolizma.

Savršen biljni čaj koji su bake spremale uveče kako bi svi ukućani mogli da svare ukusne obroke sadrži glavni sastojak – ruzmarin.
Ruzmarin se uglavnom sastoji od vode, vitamina, minerala, vlakana i pun je antioksidanasa, a u raznim studijama dokazano je da ruzmarin odlično utiče na varenje i aktiviranje cijreva.

Recept za čaj od ruzmarina
Prokuhajte lonac vode sa šakom svježih listova ili iglica ruzmarina, ostavite da odstoji oko deset minuta, po mogućnosti sa poklopcem. Potom ga isfiltrirajte i pijte dok je još topao.

Svaki dodatak soka od limuna ili pomorandže doneće dodatne koristi ovoj infuziji.
Ako ste imali posebno teške obroke, možete da popijete jedan biljni čaj posle večere i jedan sledećeg jutra, na prazan stomak. Osim što će pomoći crijevima, ovaj biljni čaj će pomoći i da se izgubi onaj osećaj težine tipičan za “teža” jela.