Izjava dana – Boško Jakšić: Vučić može da pusti Dodika niz vodu

Boško Jakšić dugogodišnji je spoljnopolitički komentator, najduže u dnevniku Politika, aktivan je i kao predsednik Političkog saveta Građanskog demokratskog foruma, posvećenik, kako kaže, idejama građanskog i demokratskog, individualnosti i antinacionalizma.

Jakšić je za Al Jazeeru govorio o secesionizmu Milorada Dodika koji zasad ima podršku Aleksandra Vučića, o povratku SAD na Balkan, podeljenosti i strahu u Srbiji, perspektivama. Izdvajamo dio o njegovom viđenju Vučićevom liemjernom odnosu prema BiH, podloj podršci Dodikovom iredentizmu i neminovnom distanciranju od Dodika:

– Svojevremeno sam se javno zahvaljivao Rusiji, verovali ili ne u sedištu NATO. Zahvaljivao sam se zato što je samo zbog pojačanog uticaja Moskve na Zapadnom Balkanu, tamo negde posle aneksije Krima 2014, i Zapad shvatio da treba da se pozabavi regionom koji je bio potisnut na periferiju njegovog interesovanja.Tako sada, koliko god zvuči paradoksalno, mogu da se zahvalim Miloradu Dodiku. Da nije njegovih secesionističkih poduhvata, da nema njegove bahatosti, ne bi Bosna i Hercegovina postala prioritetno područje američkog, a potom i EU angažmana.

Stav Beograda prema Dodiku određen je “specijalnim odnosima” koje Srbija ima sa Republikom Srpskom. Tako je bilo i u vreme demokratskog predsednika Borisa Tadića, a naravno da je bliskost uvećana od kako je na čelo Srbije došao bivši radikal Vučić. Problem je to što je Dodik poslednjih godina otvoreno pojačao aktivnosti koje bi vodile ostvarenju njegovog sna: rušenju Bosne i Hercegovine. Predsednik Vučić je neodlučan, balansira. On je, s jedne strane, svestan kakve političke štete može sebi da nanese otvorenom podrškom secesionizmu koji nosi nedsagledive rizike po čitav region. Ali, dok ponavlja podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, ne reaguje kada Dodik u njegovom društvu govori o planovima ujedinjenja “dve srpske države” – Srbije i Srpske. Iako je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma, Vučić na taj način, indirektno ali providno, više stoji iza rušitelja Bosne sa sedištem u Banja Luci nego iza Zapada koji brani integritet dejtonske tvorevine.

Najava oštrijih mera prema Dodiku znači da će predsednik Srbije u jednom trenutku morati da, barem iza kulisa, izabere stranu. Poželeće da to kapitališe kao neko ko je doprineo izlasku Bosne iz najozbiljnije krize od završetka rata 1995. Vučić je, ne zaboravimo, u poziciji da Dodika pusti niz vodu. Ne obrnuto.