Ivan Begić podnio krivične prijave protiv lica koja su objavila njegov privatni video, traži i saslušanje Gorice Dodik

Ivan Begić, čiji privatni video je objavljen nedavno, podnio je krivičnu prijavu protiv urednika informativnog programa Alternativne televizije Banja Luka Nenada Trbića, direktora te televizije, Srđana Kevca i Milana Šekare, urednika portala atvbl.com. Prijava je, kako se u njoj navodi, podnesena zbog krivičnih djela “Povreda ravnopravnosti građana”, “Izlaganje opasnosti”, “Neovlašteno korištenje ličnih podataka” i “Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje”, a u vezi sa krivičnim djelom “Ucjena”.

Nezvanično, znaju se imena lica koja su slala poruke Begiću zahtjevajući prvo 500.000 a zatim i 1,5 miliona eura u zamjenu za neobjavljivanje eksplicitnog privatnog videosadržaja koji kompromituje Begića. Iste osobe vode i neke od novootvorenih internet-stranica na kojima se objavljuju prorežimski tekstovi i saopćenja.

Begić je, potvrdio je za Gerila.info, tražio da Tužilaštvo kao svjedoke sasluša Goricu Dodik, kćerku Milorada Dodika, Dragoslava Topića, odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banja Luka, i Mladena Ilića, SNSD-ovog predsjednika Skupštine grada Banja Luka, zbog toga što su oni na društvenim mrežama najavljivali objavljivanje spornog videosnimka.

Nakon svega oglasila se i Gorica Dodik, kćerka člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

“Begić traži da svjedočim i jedva čekam da kažem istinu, samo me zanima hoće li on objaviti moje svjedočenje s obzirom na to da istinu ne objavljuje”, poručila je kratko Gorica Dodik.