Evo ko su uhapšeni u jutrošnjoj akciji SIPE: Na teret im se stavlja međunarodno krijumčarenje droge i oružja

Pripadnici SIPA, MUP-a RS i Kantona Sarajevo od ranih jutarnjih sati u više gradova BiH provode akciju Storage 2. Aktivnostima koje su usmjerene na privođenja i pretrese na više od 20 lokacija, kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, koordinira tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarki kriminal i korupciju.

– Istraga se odnosi na krivična djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga, sa međunarodnim elementima, povezanih sa drugim kaznenim djelima, a u predmetu je ostvarena suradnja sa strukturama Europola i EU, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Članovi ove kriminalne grupe sumnjiče se da su duži period krijumčarili drogu iz Albanije i Crne Gore u BiH, a potom za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku. Na teret im se stavlja i međunarodno krijumčarenje droge i oružja, na način da su pripadnici grupe djelovali u više zemalja i komunicirali zaštićenim aplikacijama.

image

 

Iz MUP-a Srpske saopšteno je da se pretresi vrše na 50 lokacija na području Banjaluke, Gradiške, Bijeljine, Doboja i Novog Grada, te da je slobode lišeno 19 osoba.

Prema informacijama koje je objavio RTRS, uhapšeni su: RTRS nezvanično saznaje da su uhapšeni Veljko Ugrenović, 1995. (Gradiška), Mladen Grbić 1978. (Gradiška), Savo Dragišić 1986. (Gradiška), Saša Vidović, 1990. (Gradiška), Goran Vidović 1965. (Gradiška), Aleksandar Vitez, 1974. (Gradiška), Filip Munjeran, 1991. (Gradiška), Goran Gvozden, 1982. (Gradiška), Dražen Karan, 1973. (Gradiška), Dragoslav Radaković, 1963. (Gradiška), Darko Vujić, 1971. (Gradiška), Kostadin Balaban, 1992. (Gradiška), Nebojša Tojagić, 1980. (Banjaluka), Dario Taškov, 1988. (Novi Grad), Radivoj Lekić, 1987. (Laktaši), Radoslav Narančić, 1956. (Srbac), Saša Narančić, 1983. (Srbac), Nikola Ilišević, 1980. (Gradiška), Dragan Gavrilović, 1980. (Gradiška) suspendovani policijski službenik PU Gradiška.

image

MUP RS

Akcija je rezultat dugotrajne istrage Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih agencija i institucija za sprovođenje zakona iz BiH, zemalja regiona i EU s ciljem da se otkriju i procesuiraju pripadnici organizovanih grupa narko-kriminala koje djeluju na području Banjaluke, Gradiške i drugih gradova u BiH.