Dodik sve luđi: Naredni mjesec zabranit ćemo Sudu i Tužilaštvu BiH djelovanje u RS-u

Povodom akcije SIPA-e u Republici Srpskoj vezano za istragu o napadu na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, novinarima se obratio član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik kazavši da je riječ o politički motivisanom ponašanju pravosuđa.

Na početku obraćanja je pokušao umanjiti značaj same istrage Tužilaštva BiH tako što je kazao da pozive na saslušanje i pretrese prostorija vladajućih stranaka ne smatra progonom, nego pokušajem destabilizacije RS-a.

“Ovo je pokušaj da se sahrani RS, mi koji smo predmet njihovih navodnih progona, apsolutno ne smatramo da to jesmo. Njihove aktivnosti govore o tome da je namjera destabilizacija RS-a, da se uništi jedan uspješan projekt kao što je RS”, rekao je on.

Naglasio je da je sve što se dešavalo u NSRS-u rađeno u skladu s Dejtonskim sporazumom te poručio da zvaničnici iz RS-a imaju imunitet.

Dodik se osvrnuo i na prethodna svjedočenja opozicionih političara, iz čega se vidi da je vrlo detaljno analizirao istragu koju provodi Tužilaštvo BiH.

“Svojim izjavama opozicija šteti RS-u tvrdeći da je to trebalo uraditi na nivou BiH. Svjesno ili nesvjesno čine postupke takvim da daju prostora onima koji od ovoga hoće da naprave slučaj. Oni tragaju za nekim rečenicama, spornim vjerovatno”, rekao je Dodik.

Ponovio je da će u narednih mjesec dana RS imati uslove za pokretanje entitetskog pravosudnog sistema te naglasio da će Sudu i Tužilaštvu BiH biti zabranjeno djelovanje na prostoru entiteta.

“Učinit ćemo sve da se uspostavi pravosuđe koje je neovisno. To ne možemo osigurati u okviru onoga što imamo u Sarajevu. Tokom januara ćemo donijeti zakon, a on je već upućen ili će ovih dana biti upućen u NSRS. To znači diskvalifikacija suda i tužilaštva na prostoru RS-a. Da se ne bi shvatilo da smo mi nešto preplašeni i ja ću učestvovati u tom procesu. NSRS će zabraniti djelovanje Suda i Tužilaštva“, poručio je Dodik.

Zatim se obrušio na ponašanje, kako to on kaže, “političkog Sarajeva”. Komentarisao je politiku probosanskih stranaka te stav javnog mnijenja o ponašanju Mađarske.

“Ovo sve govori da je političko Sarajevo izgubilo živce. Napadaju prvo Sloveniju, sada Mađarsku, vjerovatno će doći red i na Rusiju. Napadnut je i komesar EU za proširenje. Na taj način misle da mogu da pridobiju širu podršku… Kažu da će tražiti da se zabrani Orbanov dolazak. A ja ih pitam – Da li su BiH samo oni okupljeni oko sarajevskog kruga ili su BiH institucije za koje se i sami zalažu. Samo Predsjedništvo može otkazati posjetu. Ako još jednom zloupotrijebe kao što su to uradili s vojnom vježbom sa Srbijom, onda oni ne poštuju institucije. Poštuju ih samo kada to odgovara njihovoj histeriji. BiH neće moći da spase tako što će napadati Orbana”, riječi su Dodika.