Dodik i Čović sanjaju iste snove kao Karadžić i Boban: Bez trećeg entiteta nema nikakve Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da bez trećeg entiteta „nema nikakve Bosne i Hercegovine“.

„Ja mislim da bi to bilo fer. I sve se može dogovoriti“, rekao je Dodik za Hrvatsku radio televiziju (HRT) u utorak navečer, optužujući Bošnjake da ne žele postići dogovor oko izmjena Izbornog zakona u zemlji, i da imaju namjeru utjecati na to koji Hrvati će biti izabrani u Predsjedništvo BiH kao i domove naroda.

Bosna i Hercegovina proživljava najtežu političku krizu od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, ocjena je HRT-a.

Problem je eskalirao kada je tadašnji visoki predstavnik Međunarodne zajednice za BiH Valetin Inzko uoči odlaska 23. jula, temeljem svojih ovlasti, proglasio izmjene Krivičnog zakona BiH kojima će se zatvorskom kaznom sankcionirati svi koji niječu ratne zločine potvrđene odlukama domaćih ili međunarodnih sudova.

Blokada institucija BiH

Inzkovo nametanje zakona poslužilo je političarima iz RS-a kao osnova za blokadu države. Odlukom parlamenta RS iz avgusta dužnosnici iz tog entiteta, koji su u tijelima državne vlasti, dobili su nalog blokirati njihov rad i to provoditi sve dok se “Inzkov zakon” ne povuče.

Političku blokadu izazvalo je insistiranje HDZ BiH, saveznika Dodika i njegovog SNSD-a, da se izborni zakon i ustav izmijene tako da se Hrvatima garantuje da će njihovim većinskim glasovima ubuduće biti biran hrvatski član Predsjedništva BiH te zastupnici u domovima naroda državnog i parlamenta Federacije BiH, uz primjedbu da su do sada Bošnjaci u tri izborna ciklusa svojim glasovima izabrali Željka Komšića kao hrvatskog člana BiH.

Prijedlog je HDZ-a da se taj problem riješi uspostavom dvije izborne jedinice unutar Federacije BiH – jednu bi većinom činili Bošnjaci, a drugu Hrvati. Za vodeću bošnjačku političku partiju SDA, ali i za opozicione građanske stranke, taj je zahtjev sporan jer ga doživljavaju kao faktičku uspostavu “trećeg entiteta”, odnosno kao korak ka potpunoj etničkoj podjeli zemlje.