Bit će skoro nemoguće izbjeći zarazu omikronom

 

Južnoafrički virolog Wolfgang Preiser koji je prvi otkrio varijantu omikron upozorio je danas na njenu vrlo zaraznu prirodu.

“S ovom varijantom bit će gotovo nemoguće izbjeći zarazu”, kazao je Preiser za DW.

Virolog je bio “oprezno optimističan” u pogledu naglog pada broja slučajeva u Južnoj Africi, jednoj od zemalja koje su prve bile pogođene novom varijantom.

“Možda je omikron malo manje virulentan od prethodnih sojeva. No, još uvijek vidimo kako zbog njega umiru pacijenti”, rekao je Preiser.

“Covid još uvijek nije postao virus prehlade”

Omikron je prvi put zabilježen u studenom u Južnoj Africi i od tada se brzo prošio svijetom te uzrokovao rekordne brojeve novozaraženih u nekoliko europskih zemalja, uključujući Francusku gdje je broj dnevnih infekcija premašio 200.000.

Iako prvotna izvješća ukazuju na to da bi omikron mogao imati blaže simptome od prijašnjih sojeva covida-19, stručnjaci upozoravaju da bi zbog porasta broja slučajeva moglo doći do preopterećenja zdravstvenih sustava.

“Covid još uvijek nije postao virus prehlade. Možda se stvari kreću u tom smjeru, to bi bila dobra vijest. No loša vijest je to da će biti skoro nemoguće izbjeći zarazu ovom varijantom”, kazao je Preiser .

“Vidjeli smo koliko se brzo širi i koliko brzo raste broj novih slučajeva. Moguće je da će se u sljedećih nekoliko mjeseci omikronom zaraziti većina stanovništva”, dodao je.

Manji broj hospitalizacija

Preiser navodi kako je u Južnoj Africi, kao i sada u Europi i SAD-u, nakon pojave omikrona zabilježen nagli porast zaraženih, no da ga nije pratilo jednako povećanje hospitalizacija.

“Brinuli smo se da ćemo oko blagdana, s obzirom da je to kod nas krenulo krajem studenog, imati rekordan broj teških slučajeva u bolnici. Na sreću, sada nam pada broj novozaraženih, a stopa hospitalizacija značajno zaostaje”, kazao je virolog.