BiH: Koronavirus potvrđen kod 522 osobe, 30 preminulih

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovana su 522 nova slučaja koronavirusa. U istom periodu registrovano je 30 smrtnih slučajeva.

Federacija BiH: 339 novozaraženih, preminulo 20 osoba

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 2 128 uzoraka, od čega je 339 pozitivno na SARS-CoV-2 (UKC Tuzla nije dostavio podatke za prethodna 24h).

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

Do sada je testirano ukupno 1 013 058 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 181 305 osoba.

U protekla 24h u Federaciji BiH preminulo je 20 osoba i to iz Unsko-sanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, dok je 6 smrtnih ishoda prijavljeno retroaktivno.

Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 7 244.

RS: 149 novooboljelih osoba, osam preminulo

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u RS, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo RS, Univerzitetskom kliničkom centru RS, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. apostol Luka u Doboju izvršeno je testiranje 517 laboratorijskih uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 149 osoba.

Radi se o 72 muškarca i 77 žena, od kojih su 35 mlađe, 79 srednje i 35 starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 52 osobe su iz Banjaluke, 24 iz Bijeljine, po devet iz Gradiške i Laktaša, po osam iz Dervente i Doboja, sedam iz Prijedora, četiri iz Kotor Varoša, po tri iz Broda i Ugljevika, po dvije iz Kozarske Dubice, Novog Grada, Prnjavora, Teslića i Šamca i po jedna iz Zvornika, Kostajnice, Lopara, Milića, Modriče, Mrkonjić Grada, Pelagićeva, Petrova, Ribnika, Srpca, Trebinja i Foče.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je osam smrtnih slučajeva. Radi se o četiri muškaraca i četiri žene, srednje i starije životne dobi od kojih su dvije osobe iz Bijeljine i po jedna iz Doboja, Kotor Varoša, Novog Grada, Oštre Luke, Prnjavora i Srpca.

Brčko distrikt BiH

Danas su u Brčko distriktu BiH registrovana 34 nova slučaja zaraze virusom korona. Preminule su dvije osobe.