Biden pozvao Putina na deeskalaciju tenzija s Ukrajinom

Američki predsjednik Joe Biden tokom virtuelnog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izrazio je zabrinutost zbog napetosti u odnosima Rusije i Ukrajne.

Istakao je će SAD i saveznici reagovati snažnim ekonomskim sankcijama i drugim mjerama ukoliko dođe do eskalacije sukoba s Ukrajinom.

Biden je ponovio da SAD daje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, te pozvao na deeskalaciju i povratak diplomatskim pregovorima.

Biden i Putin razgovarali su i o američko-ruskom dijalogu, te zajedničkom radu na regionalnim pitanjima kao što je Iran.

Razgovor američkog i ruskog predsjednika završio je u utorak nešto poslije 18 sati po srednjoevropskom vremenu, i trajao je oko dva sata, javio je Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić.

Sastanak je održan u svjetlu bojazni od ruskog napada na Ukrajinu.

Biden se nakon razgovora s Putinom namjerava konsultirati s evropskim saveznicima, objavila je Bijela kuća.

Biden će razgovarati s njemačkom kancelarkom u odlasku Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, britanskim premijerom Borisom Johnsonom i talijanskim premijerom Mariom Draghijem, navodi se u saopćenju, koje prenosi dpa.

Gomilanje ruskih snaga uz ukrajinsku granicu

U razgovorima dan prije, saveznici su se dogovorili da će ostati u bliskom kontaktu kako bi pripremili koordiniran i obuhvatan odgovor na gomilanje ruskih oružanih snaga u blizini ukrajinske granice.

Prije svog prvog izravnog razgovora s Putinom od jula, Biden se u ponedjeljak konsultirao s evropskim saveznicima o mogućim sankcijama protiv Rusije i zatražio čvrst zajednički stav u podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

Kremlj je pak u ponedjeljak najavio da će Putin tražiti pravno obvezujuća sigurnosna jamstva da se NATO više neće širiti na istok niti razmještati svoje oružje blizu ruskog teritorija, uključujući u Ukrajini.