ASSOCIATED PRESS OTKRIVA: Vulin traži pomoć Rusije u gušenju narodne pobune u Srbiji

Srbija i Rusija dogovorile su zajedničku borbu protiv narodnih pobuna poznatih kao “obojene revolucije”, koje su najviši sigurnosni službenici dvije zemlje opisali kao instrumente Zapada za destabilizaciju “Slobodnih država”, prenosi agencija AP.

Kao još jedan znak rastućih veza između Srbije i Rusije, srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin sastao se danas u Moskvi sa Nikolajem Patruševom, moćnim sekretarom Vijeća sigurnosti Kremlja, podsjeća AP.

Na sastanku je istaknuto da su  „obojene revolucije“ postale već tradicionalni instrument politike određenih centara moći i zemalja koje imaju za cilj narušavanje državnosti i gubitak suvereniteta pod izgovorom demokratizacije i konstatovano da se slobodne zemlje moraju tome oduprijeti.

Termin „obojena revolucija” je, podsjeća AP, korišten da opiše seriju masovnih protesta na početku 21. vijeka koji su ponekad dovodili do rušenja režima u bivšem Sovjetskom Savezu, bivšoj Jugoslaviji, na Bliskom istoku iu Aziji.

AP navodi i da je do sastanka Petruševa, najvišeg moskovskog sigurnosnog dužnosnika, i Vulina, „čvrstog proruskog političara“, došlo usred svega većeg nezadovoljstva javnosti u Srbiji autokratskom vladavinom predsjednika Aleksandra Vučića.

Podsjeća se i da su ekološke grupe, nezadovoljan način na koji se Vučićeva populistička vlada bori protiv široko rasprostranjenog zagađenja, bile na čelu nedavnih protesta u Srbiji.

Američka agencija navodi i da su Vučić i drugi srbijanski dužnosnici osudili te proteste i naveli da ih je financirao Zapad da bi destabilizirao zemlju.