5 znakova po kojima ćeš znati da ti nedostaju vitamini

 

Problem nedostatka vitamina je posebno važan sada, tijekom zime kad s padom imuniteta lako postajemo meta za rane viruse i bolesti.

Provjeri imaš li ti neke od ovih simptoma koji upozoravaju na nedostatak vitamina.

Blijeda koža

Malo ljudi se može pohvaliti dobrim tenom tijekom zime. No, ako je tvoja koža postala podosta blijeda u usporedbi s uobičajenim izgledom to je znak da ti nedostaje vitamin B12. Bez njega, osjećamo nervozu, umor, i nezadovoljstvo općenito sobom. Za vraćanje odgovarajuće razine tog vitamina, trebaš jesti više mesa i morskih plodova.

Suha kosa

Suha, krhka kosa prekrivena velikom količinom prhuti može biti znak da ti nedostaje biotin, poznat kao vitamin B7. To je često posljedica korištenja antibiotika. Kako bi se povećala razina B7 vitamina, moraš jesti meso, ribu, povrće, voće, gljive i mahunarke, što češće. I zaboravi na rigorozne dijete neko vrijeme.

Natečene oči

Ako si primijetila podbuhlost oko očiju, te u svojim udovima, tijelu možda nedostaje joda. Najčešći izvor tog je jodirana sol. Jod je također sadržan u plodovima mora (jastozima, škampima, algama), mliječnim proizvodima, pa čak i kruhu.

Bezbojne – blijede usne

Blijede usne mogu biti znak da osobi nedostaje željeza. Niski arterijski tlak i redovite prehlade, mogu biti znakovi nedostatka željeza. Za oporavak i zdravlje trebaš jesti više crvenog mesa i izbjegavati jesti hranu s visokim sadržajem kalcija na neko vrijeme.

Krvarenje zubnog mesa

Krvarenje desni može ukazivati na nedostatak vitamina C. Njegova smanjena količina u organizmu dovodi do slabog imuniteta.

 

 

 

 

Miss7.24sata.hr